Index / Hírek / A Fejedelem hazatért Szerencsre

A Fejedelem hazatért Szerencsre

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat szervezésében, a szerencsi Rákóczi-várban mutatták be vasárnap este a II. Rákóczi Ferenc szabadságharc alatti életét megidéző A Fejedelem című musicalt.

Szerencs városa, Hegyalja ezer szállal kötődik a Rákóczi családhoz, a kurucokhoz, büszkén vállalják őseiket, ápolják a hagyományokat, így nem csoda, hogy a hideg, őszies idő ellenére a kezdésre megtelt a nézőtér.

Az idő hűvös volt, a hangulat forró
Az idő hűvös volt, a hangulat forró
Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere köszöntötte először a vendégeket. A patinás vár falai közt állva meghatottan mondta, hogy igazán méltó helyszínen mutatják be az előadást, hiszen ezen falak között választották fejedelemmé az országgyűlés keretében 1605-ben Bocskai Istvánt. A Rákócziak is éltek a várban, kultuszukat ápolja a város. Az alkalmat megragadva megköszönte dr. Mengyi Rolandnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökének, hogy Szerencsen láthatják vendégül A Fejedelmet.
Dr. Mengyi Roland és Koncz Ferenc köszöntötték a vendégeket
Dr. Mengyi Roland és Koncz Ferenc köszöntötték a vendégeket
„Amikor 2011-et Rákóczi emlékévvé nyilvánította a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, megtette az első lépést a történelmi musical előkészítésére” – utalt az alkotás születésének körülményeire köszöntőjében dr. Mengyi Roland, aki az alkalmat megragadva bejelentette, hogy a rendezvény teljes bevételét felajánlják jótékony célra, a szerencsi nyugdíjasok javára.
Kelemen Csaba és Sasvári Sándor játéka nagy sikert aratott
Kelemen Csaba és Sasvári Sándor játéka nagy sikert aratott
A közgyűlés elnöke emlékeztetett rá, hogy annak idején az emberek a szabadságukért fogtak fegyvert. II. Rákóczi Ferenc Zemplén szülötte. Igazi államférfiként európai léptékben, békében képzelte el Magyarország sorsát, szövetségesei azonban cserben hagyták, a nagypolitika játékszereként kezelték. Éppen ezért ma is nyitott szemmel kell nézni, hogy mi zajlik a világban. „Olyan erős Magyarországot kell építenünk, amely megvédi a polgárait a nemzetközi kiszolgáltatottságtól”- vont történelmi párhuzamot dr. Mengyi Roland.
Neves színészek szórakoztatták a szép számban megjelent nézőket
Neves színészek szórakoztatták a szép számban megjelent nézőket
A köszöntőket követően a színészek vették át a színpadot. II. Rákóczi Ferencet Kelemen Csaba idézte meg, hűséges generálisát, Bercsényi Miklóst pedig Sasvári Sándor. A Fejedelem egy este erejéig hazatért Szerencsre, ahol fiatal házasként, majd a kurucok vezéreként is sokszor megfordult.
mengyiroland.com

Ajánljuk

Lezárult a Sport43 program a sátoraljaújhelyi Mászófal központban

A Zemplén Kalandparkban található Mászófal központ is csatlakozott a tavalyi év során ahhoz az országos …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük