Index / Hírek / "Vízválasztó volt tisztesség és csalárdság, demokrácia és diktatúra között"

"Vízválasztó volt tisztesség és csalárdság, demokrácia és diktatúra között"

„Emlékeznünk kell az áldozatokra. Emlékeznünk kell a kitelepítettekre, az internáltakra, a bebörtönzöttekre, a kivégzettekre, a családjukat, állásukat vesztettek százezreire!” – dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő, ünnepi megyejárás keretében emlékezett meg az ’56-os forradalomról.

Kedd délután Tiszalúcon a Petőfi Sándor Művelődési Házban az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen dr. Mengyi Roland beszédében a forradalmárokat méltatta. „Vérben született a szabadság. Sok forradalmár és békés tüntető áldozta életét, sebesült meg Magyarországért. Micsoda hősök voltak ők, hiszen ők is fiak és apák voltak, szemükben tiszta tűzzel, lélekben megtisztulva váltottak meg mindannyiunkat.” Ott álltak a golyószóró ropogásában, aggódva családjukért, de életüket áldozva a hazáért. A beszédet követően a közönséget lenyűgöző, színes, színvonalas műsort adott a Kaméleon Musical Színház Gyermekszínpada.

Nagy sikert aratott ünnepi műsorával a Kaméleon Musical Színház Gyermekszínpada
Nagy sikert aratott ünnepi műsorával a Kaméleon Musical Színház Gyermekszínpada
Halmajon a református templomban került megrendezésre az október 23-i ünnepség, ahol Tóth József polgármester ünnepi köszöntője után Csíki Dénes kanonok emlékezett vissza az Erdélyben átélt 1956-al kapcsolatos gyermekkori élményeire. Ünnepi beszédében Dr. Mengyi Roland felvetette: vajon értik-e ’56-ot a mai magyar fiatalok? „Magyarázzuk el nekik, ha kell, otthon, mondjuk el nekik, hőseink a magyar történelem mártírjai, tiszta példaképeink!” Hangsúlyozta az emlékezés fontosságát, és kérte, hogy ne hagyjuk, a kommunisták, szocialisták kezére adni Magyarországot, mert ennyivel tartozunk hőseinknek.
Dr. Mengyi Roland halmaji beszédében az '56-os események mártírjairól szólt elismerően
Dr. Mengyi Roland halmaji beszédében az ’56-os események mártírjairól szólt elismerően
Fáklyás menetben érkeztek a megemlékezők az aszalói ünnepségre. Dr. Mengyi Roland beszédében kiemelte: büszkének kell lennünk ’56-ra, amely világtörténelmi jelentőségű fordulatot jelentett. Többé nem lehetett baloldali értelmiséginek lenni Nyugat-Európában úgy, hogy együtt működnek egy szovjet típusú kommunista párttal. „Európa és a világ számára 1956 vízválasztó volt tisztesség és csalárdság, demokrácia és diktatúra között, ahogy most a keresztény nemzeti értékek, és szocialisták között.”
A fáklyás menet után dr. Mengyi roland mondott ünnepi beszédet az aszalói megemlékezésen
A fáklyás menet után dr. Mengyi roland mondott ünnepi beszédet az aszalói megemlékezésen
Szerda reggel Szerencsen a Kossuth téri 1956-os emlékoszlopnál Koncz Ferenc polgármester, országgyűlési képviselő mondott beszédet, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy az igazság a mélyben rejtőzik, és akkor lesz valakiből nagy személyiség, ha nem engedi magát az igazságtól eltávolítani.
Dr. Mengyi Roland szerencsi beszédében a helyiek áldozatáról szólt elismerően
Dr. Mengyi Roland szerencsi beszédében a helyiek áldozatáról szólt elismerően
Ezt követően elhelyezték a megemlékezés virágait az emlékoszlopnál. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat nevében dr. Mengyi Roland koszorúzott. A megemlékezés a Rákóczi-vár Színháztermében folytatódott, ahol a megyei közgyűlés elnöke hazánkat a vad csodaszarvashoz hasonlította, amely küzdött, de elbukott. A november 4-i támadást követően megfojtotta a születőben lévő magyar demokráciát a szovjet hadsereg. Sok ezer embert bebörtönöztek, sokan pedig emigráltak egy jobb, szabad élet reményében. A forradalom áldozatai között találjuk Ifj. Tatay Zoltán szerencsi származású állatorvos hallgatót is. „Áldozatuk nem volt hiábavaló! Végérvényesen lehullott a lepel a kommunizmus valódi arcáról!” – hangsúlyozta dr. Mengyi Roland.
Dr. Mengyi Roland és dr. Simon Csaba
Dr. Mengyi Roland és dr. Simon Csaba a tokaji koszorúzáson
A tokaji megemlékezésen is részt vett dr. Mengyi Roland. A múzeum előtt tartott ünnepségen a közgyűlés elnöke kijelentette 1956 igazi forradalom volt. „A középiskolai diákoktól a gyári munkásokon át az értelmiségiekig a társadalom minden rétege képviseltette benne magát, s ennek megfelelően élték meg.” Példaként említette azt a bátor tokaji diákot, aki Záhonyból jelentette a szovjet tankok bevonulását. Méltatta a szabadságharcosok bátorságát. A múzeummal szemben lévő ’56-os emléktáblánál a Fidesz nevében dr. Mengyi Roland és dr. Simon Csaba, a párt helyi elnöke koszorúzott. Ezt követően a megemlékezés résztvevői átvonultak a Paulay Ede Színházba, ahol irodalmi est zárta az ünnepi programot.

mengyiroland.com

Ajánljuk

Lezárult a Sport43 program a sátoraljaújhelyi Mászófal központban

A Zemplén Kalandparkban található Mászófal központ is csatlakozott a tavalyi év során ahhoz az országos …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük