Index / Hírek / Világmárkát építenek Hegyalján

Világmárkát építenek Hegyalján

Tokaj-Hegyalja borászatának zászlóshajója az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt., amely tolcsvai telephelyén szerdán Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár közreműködésével lerakták egy új csarnok alapkövét. Az eseményen részt vett dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója, mint házigazda köszöntötte a vendégeket, majd Tombor András, a cég felügyelő bizottságának elnöke mondott beszédet. A fejlesztéssel kapcsolatban kijelentette: a mi dolgunk az, hogy borvidék teljes megújulásához hozzájáruljunk. Tokaj-Hegyalja a világ egyik kiemelkedő borrégiója legyen az elkövetkező években. Az elnök kiemelte, hogy szeretnének a presztízs bormárkák közé kerülni, integrátorként összefogni a termelőket. Megköszönte a kormányzati támogatást az évi 60.000 hektoliter kapacitású új csarnokhoz, ami a cég termelésének a felét jelenti.

Lázár János beszédében a Tokaji-t méltatta
Lázár János beszédében a Tokaji-t méltatta
„A tokaji márka, a tokaji bor érdemben befolyásolja minden magyar bor megítélését” – indokolta Lázár János, hogy a 22 borvidék közül miért kezeli kiemelten Tokaj-Hegyalját a kormányzat. „Próbáljuk a nemzeti kincset jó kezekbe adni, próbáljuk bebizonyítani, hogy a Magyar Állam lehet jó gazdája a Tokaj Kereskedőháznak” – jelentette ki. Kritikusan hozzátette, hogy ez az elmúlt 23 évben többször sérült. A kommunista idők tömegtermelése után még nem tudják azt a minőséget produkálni, amire predesztinálják az adottságok. A menedzsment felé elvárás, hogy legyen a borvidék minőségi integrátora. Az alapkő és a hozzá rendelt 1,5 milliárd forint is ebbe az irányba mutató lépés.
A Tokaj programmal kapcsolatban Lázár János elmondta, hogy a kormány november 30-ig áttekinti a borászat további támogatásának a lehetőségeit, a második lépés pedig a Tokaj világörökség program elfogadása. Folytatni kell a megkezdett utat. „A minőségi szempontokból nem kívánunk engedni”- közölte az államtitkár. Tokaj-Hegyalja reneszánsza, újraélesztése során világmárkát szeretnének előállítani. A kormány elszánta magát, biztosítani fogja a személyi feltételeket és a forrást. Ehhez a munkához várnak szövetségeket.
A köszöntőket követően Lázár János, Goreczky Gergely és Tombor András lerakta az új csarnok alapkövét
A köszöntőket követően Lázár János, Goreczky Gergely és Tombor András lerakta az új csarnok alapkövét
„Tokaj-Hegyaljának a múltja és az adottságai alapján a világ leghíresebb borvidékei közt van a helye. A mai alapkőletétel is jelzi, hogy a kormány elkötelezett a borvidék fejlesztésében, a minőségi borok előállításának a feltételeinek a biztosításában”- értékelte a történteket dr. Mengyi Roland.
mengyiroland.com

Ajánljuk

Lezárult a Sport43 program a sátoraljaújhelyi Mászófal központban

A Zemplén Kalandparkban található Mászófal központ is csatlakozott a tavalyi év során ahhoz az országos …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük