Index / Hírek / Védett madarak fészkei pusztultak el a szabolcsi nádastűzben

Védett madarak fészkei pusztultak el a szabolcsi nádastűzben

Védett madarak, köztük szürke gém, nagykócsag és barna rétihéja fészkei pusztultak el a Kisvárda és Kékcse közötti természetvédelmi területen keletkezett nádastűzben kedden – közölte a Hortobágyi Nemzeti Park Nyírség-Szatmár-Bereg természetvédelmi tájegységének vezetője az MTI-vel.

nadastuz_kisvarda_kekcse_kozott
Nádastűz Kisvárda és Kékcse között – Fotó: szabolcsvonulas.hu

 

Habarics Béla elmondta, hogy a természetvédelmi őrök gyors felmérése szerint a területen mintegy 30 szürke gém, 20 nagy kócsag és 2 barna rétihéja fészke semmisült meg a lángokban.
A tájegységvezető hozzátette: mindhárom madár védett, a szürke gém és a barna rétihéja eszmei értéke 50-50 ezer, a nagy kócsagé 100 ezer forint. Az eszmei érték külön-külön madaranként, tojásonként és fészkenként meghatározott összeg – hangsúlyozta Habarics Béla.
Hozzáfűzte: azt, hogy hány tojás lehetett a több mint ötven elpusztult fészekben, nehéz még megbecsülni is, hiszen a költési időszak most kezdődött.

nadastuz_kisvarda_fust_2
Kisvárdánál a 381-es út mellett égett a nádas – Fotó: szabolcsvonulas.hu

Dóka Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt közölte, hogy a lángokat végül a kisvárdai, a záhonyi, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigánd tűzoltói fékezték meg, csaknem négyórás munkával.

A lángok egy méhészetet, valamint egy fácánnevelő-telepet is veszélyeztettek, de a tűzoltóknak sikerült a létesítményeket megóvni a lángoktól.

nadastuz_kisvarda_fust
Lezárták a 381-es utat Kisvárdánál – Fotó: szabolcsvonulas.hu

 

A 20 hektáros terület foltokban égő tüzének nagy füstje miatt a Kisvárda és Kékcse közötti utat le kellett zárni a forgalom elől az oltás idejére.

nadastuz_2
Száraz aljnövényzet égett Nyírkarász és Petneháza között

Kedden ugyancsak nagy kiterjedésű tűz volt Nyírkarász határában, ahol 30 hektáron égett nádas, valamint egy erdő száraz aljnövényzete. A 2-es, kiemelt fokozatú tüzet a baktalórántházi, a kisvárdai és a nyírbátori tűzoltók fékezték meg, a Szabolcs megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával.

MTI

Ajánljuk

Egyre több kerékpáros és motoros vesz részt a közlekedésben

Egyre több kerékpáros és motoros vesz részt a közlekedésben, ezért arra hívja fel a figyelmet …