Index / Hírek / Honvédelmi kötelék haditornaverseny országos döntő

Honvédelmi kötelék haditornaverseny országos döntő

Az MH Ludovika Zászlóalj bázisán, a Zrínyi Miklós Laktanyában tartották április 15-én, szerdán, a Honvédelmi Kötelékhaditornaverseny országos döntőjét, melyen a tavalyi húsz megyei győztes csapat mérte össze erejét és tudását.

Az országos döntő fő szervezője a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály (HM TKHKF), az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP), valamint a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ) volt, együttműködve a Magyar Honvédség Budapesten települt katonai szervezeteivel, a Budapest Főváros-, valamint a Pest Megyei Védelmi Bizottságával.

hk2
Honvédelmi Kötelékhaditornaverseny

 

Hende Csaba honvédelmi miniszter 2013-ban indította el a „Honvédelmi Kötelék Programot”, amelynek célja a fiatalok egészséges életmódra és a hazafiasságra nevelése, a honvédség társadalmi szerepvállalásának erősítése, illetve a honvédségi és társadalmi szempontból hasznos ismeretek közvetítése a civil táradalom felé. Az egész országot behálózó mozgalom igyekszik a honvédelem ügyét a lehető legszélesebb körben megismertetni, és a hozzá szorosan kapcsolódó értékeket közvetíteni, valamint mindenki számára lehetővé tenni a honvédelemben való részvételt. A program lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hogy különösebb elköteleződés nélkül bepillantást nyerjenek a honvédség tevékenységébe.

hk3
A haditorna résztvevőinek négy fordulóban kellett számot adniuk

Az országos döntőt Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, beszédében megfogalmazta, hogy a honvédelmi tárca és a haderő elkötelezett híve az egészséges életmód népszerűsítésének, és hiszi: a fiatal generáció nevelése jelenti a kulcsot a sikeres és gyümölcsöző jövő eléréséhez. Ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy testben és lélekben egyaránt fitt emberek mozdítsák előre hazánk sorsát a jövőben. A sport akaraterőre, kitartásra, türelemre, alázatra nevel és óriási önbizalmat ad az elénk gördülő akadályok sikeres leküzdéséhez: a versenyek keretében a résztvevők ráadásul megismerkedhetnek a Magyar Honvédséggel is. Hangsúlyozta, a versenyzők mindegyike emelt fővel távozhat, hiszen példát mutat az itteni szerepléssel, a győztesek pedig meghívást kapnak Olaszországba, ahol haditúra keretében tehetnek látogatást a magyar hősök emlékére kialakított, közel 250 ezer magyar katona végső nyughelyének számító temetőben.

A haditorna résztvevőinek négy fordulóban kellett számot adniuk nemcsak elméleti tudásukról, de fizikai állóképességükről is: légpuskalövészet, tájfutás, kézigránátdobás, fegyveres váltófutás, lőszeres láda cipelése, lapos kúszás drótakadály alatt,honvédelmi totó, egészségügyi ismeretek, valamint akadálypálya.Az első helyen a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium csapata, a második helyen a Wigner Jenő Műszaki Informatikai Középiskola, Szakiskola és Kollégium dákjai, a harmadikon pedig a Szegedi Műszaki Középiskola Csonka János Tagintézménye végzett. A díjakat Kun Szabó István vezérőrnagy adta át a nyertes csapatoknak, de különdíjat adott át többek között Vanyur Tibor ezredes, az MH HKNYP parancsnoka, illetve Szabó Zoltán alezredes, a HM TKHKF kiemelt főtisztje is.

hk4
Eredményhirdetés

 

Összesített eredmények:

 1. Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium
 2. Wigner Jenő Műszaki Informatikai Középiskola Szakiskola és Kollégium
 3. Szegedi Műszaki Középiskola Csonka János Tagintézménye
 4. Szent László Szakképző Iskola és Kollégium
 5. Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola
 6. Perczel Mór Gimnázium
 7. Kodolányi János Középiskola és Kollégium
 8. Pápai Petőfi Sándor Gimnázium
 9. Tisza Kálmán Szakképző Iskola-Békési egység
 10. Asbóth Sándor Szakképző Iskola
 11. Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép
 1. Madách Imre Gimnázium és Szakközépiskola
 1. Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola, Gáspár András Szakközépiskola és Szakiskola
 2. Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközép és Szakiskola
 1. Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Savaria Szakképző Iskolája
 1. Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola és Szakiskola
 2. Szerencsi Középiskolai Kollégium
 3. Gandhi Gimnázium és Kollégium
 4. Tiszavasvári Középiskola Szakiskola és Kollégium
 5. Széchenyi István Gimnázium

A versenyszámok győztesei:

Tájfutás: Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola

Katonai tereptan: Kodolányi János Középiskola és Kollégium

Kézigránát-dobás: Szent László Szakképző Iskola és Kollégium

Légpuskalövészet: Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola, Gáspár András Szakközépiskola és Szakiskola

Honvédelmi totó: Kodolányi János Középiskola és Kollégium

Egészségügyi ismeretek: Wigner Jenő Műszaki Informatikai Középiskola Szakiskola és Kollégium

Akadálypálya: Széchenyi István Gimnázium

Váltófutás: Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola (4:23) és a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium (4:23) (holtverseny).

Gratulálunk a versenyben résztvevő diákoknak és a felkészítő tanároknak egyaránt!

Szöveg és fotó: Ifju Tímea főhadnagy

Ajánljuk

Kezdetét vette a IV. Déryné Fesztivál Sátoraljaújhelyen

Ünnepélyes keretek között kezdetét vette a IV. Déryné Fesztivál, melynek keretében több mint hetven kulturális …