Index / Hírek / Tárogatós találkozó a Rákócziak földjén

Tárogatós találkozó a Rákócziak földjén

Szerencs ad otthont a hétvégén az Országos Tárogatós Találkozónak, amely megnyitóját pénteken délután tartották a Rákóczi vár patinás falai közt.  A kuruc kort megidéző zenészekkel Boldogkő várában és Kassán is találkozhatnak.

Stílszerűen tárogatón előadott kuruc szignállal indult a találkozó, majd Nagy Csaba tárogatóművész, a Rákóczi Tárogató Egyesület elnöke felkérte dr. Mengyi Rolandot, a  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökét a beszéde megtartására.

Dr. Mengyi Roland köszöntő beszédjével kezdődött az Országos Tárogatós Találkozó
Dr. Mengyi Roland köszöntő beszédjével kezdődött az Országos Tárogatós Találkozó

„Köszöntöm önöket, az Országos Tárogatós Találkozó résztvevőit, vendégeit, akik az ország minden részéből érkeztek Szerencsre, hogy gyönyörködjenek egymás zenéjében,  fejlesszék tudásukat és nem utolsó sorban megismerkedjenek hazánk ezen gyönyörű vidékének a nevezetességeivel – kezdte beszédét dr. Mengyi Roland.  Kiemelte, hogy a tárogató emblematikus hangszerünk, amely, ha megszólal minden magyar szívét megdobogtatja, különösen itt, Felső-Magyarországon, a Rákócziak földjén. A hangszer és hangja összekapcsolódik a hazafias gondolatokkal és az arra emlékeztető eseményekkel.

A találkozó alkalmából több megyei helyszínen is fellépnek a tárogató művészek
A találkozó alkalmából több megyei helyszínen is fellépnek a tárogató művészek

– A Rákóczi Tárogató Egyesület fontos tevékenységet folytat, amikor egyszerre ápolja a zenei és a hozzá kapcsolódó történelmi hagyományokat. Kérem, folytassák ezt a missziót határon innen és túl!  – zárta beszédét dr. Mengyi Roland.
Ezt követően Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere köszöntötte a találkozó résztvevőit, méltatta a hagyományápolás fontosságát.

Idősek és fiatalok egyaránt érkeztek a találkozóra
Idősek és fiatalok egyaránt érkeztek a találkozóra
 

A megnyitót követően a tárogatósok vették át a főszerepet. A találkozó keretében  Szerencsen kívül szombaton Kassán és Boldogkő várában is fellépnek a zenészek.
mengyiroland.com

Ajánljuk

Időskorúakat tanítanak internethasználatra középiskolások a Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtárban

A „Netrevalók” elnevezésű program a generációk közötti személyes kapcsolatra épít. Ennek keretében a fővárosiak mellett …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük