Index / Hírek / Rendkívüli időjárás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Rendkívüli időjárás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat március 14-én, csütörtökre másodfokú, narancssárga riasztást adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére, melyet a későbbiekben piros riasztásra emelt. Tájékoztatásuk alapján az északi, északkeleti szelet viharos lökések kísérik majd a megyében.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, mint katasztrófavédelmi elnök-helyettes 2013. március 14-én 16 órával elrendelte a Megyei Védelmi Igazgatóság operatív törzsének, valamint az érintett Helyi Védelmi Bizottságok összehívását.
A rendkívüli, erős szél hatására sok helyen fák dőltek az úttestre. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltó egységei folyamatosan dolgoznak a fával elzárt útszakaszok felszabadításán. Ez idáig 78 esetben vonultak a szélvihar miatt a megye különböző pontjaira.
A megye területén több közlekedési balesetet idézett elő a rendkívüli időjárás. Hejőkeresztúrnál egy személygépkocsi szalagkorlátnak ütközött és forgalmi akadályt képezett. A helyszínre érkező tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók a keletkezett forgalmi akadályt teljes útzár elrendelése mellett megszüntették. Az ütközés következtében egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett.
Sátoraljaújhelyen egy külföldi rendszámú kamion keresztbe fordult az úttesten és forgalmi akadályt képezett. A helyszínre érkező sátoraljaújhelyi hivatásos tűzoltók a keletkezett forgalmi akadályt drótkötél segítségével megszüntették. Személyi sérülés nem történt.
Bekecs közelében egy nyerges vontató az úttesten keresztbe fordult és forgalmi akadályt képezett, valamint több személyautó csúszott egymásba. A nyerges vontatónak rakománya nem volt. A helyszínre érkező szerencsi hivatásos tűzoltók a keletkezett forgalmi akadályt kézi erővel, drótkötél, valamint motoros láncfűrész segítségével megszüntették. Személyi sérülés nem történt.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a katasztrófavédelmi elnök-helyettes két főútvonal lezárását, illetve a tehergépjármű forgalom korlátozását. A 3-as számú főúton az arnóti körforgalomtól Hidasnémeti településig, illetve a 37-es számú főúton az arnóti körforgalomtól Sátoraljaújhelyig mindennemű közlekedés tilos, majd ideiglenes engedélyezett volt. Vilmány és Hejce, Szakáld és Hejőbába, valamint Hejőpapi és Hejőbába közötti útszakaszok járhatatlanok.
A 3-as számú főút Vatta és Emőd közötti útszakaszán mindennemű közlekedés tilos volt, majd a közútkezelő és a katasztrófavédelem szakemberei megtisztították és újra járhatóvá vált.
A megyében jelenleg Hejce település félpályán megközelíthető, viszont Fony, Korlát, Pányok települések hóátfúvás miatt megközelíthetetlenek.
Az áramellátás a szélsőséges időjárási viszonyok okozta károk miatt az alábbi településeken jelenleg szünetel (36 település):
Megyaszó, Legyesbénye, Bekecs, Taktaszada, Taktaharkány egy része, Tiszalúc, Girincs, Sajóhídvég, Bőcs egy része, Újcsanálos, Sóstófalva, Alsódobsza, Szerencs egy része.
Györgytarló, Tiszakarád, Nagyhomok, Tiszacsermely, Cigánd, Nagyrozvágy, Kisrozvágy, Pácin, Karcsa, Bodroghalom, Karos, Alsóberecki, Felsőberecki, Vajdácska, Zalkod, Kenézlő, Vis, Sárazsadány, Sárospatak-Dorkó tanya, Bózsva, Kis-Bózsva, Pálháza egy része, Kishuta, Nagyhuta. Települések érintett fogyasztói száma közel 10 000. Az ÉMÁSZ szakemberei a hibaelhárítást megkezdték, de az a rossz időjárási viszonyok miatt sokszor nehéz vagy a vártnál jóval hosszabb időt vesz igénybe.
Az alábbi településeken az áramszolgáltatás helyre állt:
Semjén, Lácacséke, Dámóc, Révleányvár, Zemplénagárd, Ricse.
A szélsőségesen téliesre fordult időjárási viszonyok miatt a 3-as, valamint a 37-es számú főútvonalakon a teherautók közlekedése további intézkedésig nem engedélyezett, így ezekre a főutakra tartó, vagy már útközben lévő teherautókat a rendőrség az alábbi „szükségvárakoztatási” helyszínekre irányítja:
Miskolcon:
a Borsod Auchan parkolójába,
a Bricostore parkolójába,
Encsen:
a Spar parkolójába,
a MÁV rakodójába,
a Halmaji elágazásnál lévő benzinkúthoz,
Sátoraljaújhelyen:
a Berecki úti kamionterminálba,
a Tesco parkolójába.
A Miskolc-Mezőkövesd közötti M3-as, M30-as autópálya útszakasza 20.00 órától visszavonásig ingyenesen használható. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri az utakon közlekedőket, hogy lehetőség szerint, ezen az útszakaszon közlekedjenek.
A szerencsi pályaudvaron és egy közeli kollégiumban 200 személy került ideiglenes melegedő helyen elhelyezve a katasztrófavédelmi szakemberek segítségével, mivel a menetrendszerinti járat a rendkívüli időjárás következtében nem tudott célállomására közlekedni.
Az Emőd és Bükkaranyos közötti útszakaszon műszaki hiba következtében egy autós elakadt, így megsegítésére a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat a rendőrséggel együtt indult.
A katasztrófavédelmi, a rendőrségi, polgárőr és közútkezelő szakemberek összehangolt munkával 34 forgalmi akadályt megszüntettek, két elzárt útszakaszt felszámoltak, illetve közel 300 elakadt személyt menekítettek meg a kihűléstől, illetve a hó fogságából. Az úton rekedtek folyamatos ellátását biztosították a helyszínen lévő katasztrófavédelmi szakemberek és a rendőrök. A rendkívüli időjárás következtében bekövetkezett közlekedési balesetekben 2 könnyebb sérült menekítéséről gondoskodtak a helyszínre érkező katasztrófavédelmi egységek.
A megyében kilenc melegedőhely lett kialakítva, ahol közel 228 személy lett ideiglenes elhelyezve. Ellátásuk folyamatosan megoldott. A sárospataki melegedőhelyen egy epilepsziás kiskorú tartózkodik, akinek gyógyszeres ellátása biztosított.
A rendkívüli időjárással kapcsolatban fellépő segélyhívások során megyénkben 29 beavatkozó egység, 29 gépjárművel, 98 beavatkozó személlyel folyamatos, feszített munkatempóban végzi a műszaki mentéseket.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy ne induljanak útnak, fokozottan kövessék nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat! A krónikus betegek, várandósok szükség esetén azonnal kérjenek segítséget mobil telefon igénybevételével a mentőszolgálattól, az úton rekedtek a katasztrófavédelemtől és a rendőrségtől a 105-ös, 107-es vagy 112-es segélyhívó számon.
2013.03.15.
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ajánljuk

Városi egyéni sakkversenyre várták a nevezőket

A városi egyéni sakkverseny sátoraljaújhelyi fordulójának keretében a Sátoraljaújhelyi Diák Sport Bizottság 4 korcsoportban várta …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük