Index / Hírek / November a pénzügyi rezsicsökkentés hónapja lesz

November a pénzügyi rezsicsökkentés hónapja lesz

Egymillió forinthiteles járt jól a jegybanki alapkamat csökkentésével, mivel ez számukra azt jelenti, hogy csökkent a hitelek után fizetett kamatok mértéke. A pénzügyi rezsicsökkentés következő lépéseként már a parlament előtt fekszik az a jogszabály, amely az ingyenes készpénzfelvételről rendelkezik.

Harmadik lépésként a kormány novemberben benyújthatja az Országgyűlés elé a devizahitelek helyzetét rendező törvényjavaslatot is. Ez a törvényjavaslat világossá teszi, hogy vannak korlátok az előtt, amikor a bankok degeszre akarják keresni magukat az embereken.
Az elmúlt egy évben jelentősen drágultak hazánkban a banki szolgáltatások. A KSH adatai alapján 2012 decemberéhez képest a banki költségek átlagosan több mint 45%-kal emelkedtek, miközben az EU tagállamaiban csupán 0,8%-os növekedés volt tapasztalható.
A banki költségek drasztikus emelkedése elsősorban az alacsony keresetű családokat érinti hátrányosan, hiszen esetükben akár a havi jövedelem 2-3%-át is felemészthetik a különböző banki díjak és jutalékok.
A hazai pénzintézetek az őket terhelő adóköltségeket jelentősen meghaladó mértékben emelték az ügyfeleket érintő díjakat és jutalékokat, úgy, hogy ezek a költségek az ügyfelek számára előre nem látható módon, és nem kiszámíthatóan változtak. Ezen folyamatok együttesen indokolttá teszik jelen törvénymódosítást.
A javaslat értelmében 2014. február 1-től ingyenes az adott naptári hónapban bármely készpénzkiadó automatánál végrehajtott első két készpénzfelvétel együttes összegének 150.000 forintot meg nem haladó része.
Az ingyenes készpénzfelvételre a Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező 16. életévét betöltött EGT állampolgár jogosult azt követően, hogy nyilatkozatban megjelöli azt a tulajdonában lévő fizetési számlát, amely esetében az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget érvényesíteni kívánja.
Mivel a nettó átlagkereset hazánkban 150 ezer forint, ezzel a törvénnyel elsősorban az átlagkereset alatt élő családoknak kedvez a kormány.
A szocialisták kormányzásuk alatt semmilyen formában nem szabályozták a bankokat. Ennek a parlamentnek és ebben a ciklusban kellett Magyarországon először dönteni arról, hogy a kamatok mértékét referenciakamathoz kell kötni, a devizahitelek növekvő terheinek gátat kell vetni, és több intézkedést is hoztak a devizahitelesek védelmére.
A baloldali kormányzás alatt a bankok tetszésük szerint, egyoldalúan módosíthatták a szerződéseket, amire ők 2009-ben a Bajnai-kormány idején egy etikai kódexszel reagáltak. Nem etikai kódex, hanem határozott jogszabály kell, ebbe a sorba illeszkedik az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége is.
mengyiroland.com

Ajánljuk

„In memoriam Tóthpál Gyula” fotópályázat anyagából nyílt kiállítás Sátoraljaújhelyen

2015- ben hunyt el a királyhelmeci születésű Tóthpál Gyula, aki a szlovákiai magyar fotográfia legkiemelkedőbb …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük