Index / Hírek / NGM: Magyarországon megindult a gazdasági növekedés

NGM: Magyarországon megindult a gazdasági növekedés

Trendfordulás tapasztalható a magyar gazdaságban, az idén megindult a növekedés. A kormányváltás körüli időszakhoz képest csökken az államadóság és az infláció, miközben növekszik a foglalkoztatottság.
A magyar gazdaság alapvető problémája az eladósodottság és az alacsony foglalkoztatottság. A munkanélküliek aránya 2002-ben 5,4 százalék volt, 2010-ben, a kormányváltáskor viszont már 11 százalékon állt a ráta. Az államadósság 2002-ben a GDP 53 százaléka volt, ami 2010-re, a kormányváltás időpontjára 80 százalék fölé emelkedett.
Ez az örökölt helyzet határozta meg a kormány lehetőségeit és lépéseit, amelyeknek köszönhetően elindultunk a konszolidáció irányába. 2013-nak arról kell szólnia, hogy a gazdasági növekedés irányába milyen lépéseket tudunk tenni, 2014-ben pedig joggal remélhetünk 1,5 százalékos növekedést.
Ha a beruházási szint alacsony, nem lehet az országot stabil növekedési pályán tartani, ehhez azonban a képzett munkaerőn és alacsony bérköltségen kívül hitelezésre is szükség van. Ezért próbálták különböző lépésekkel a hitelezést a Magyar Nemzeti Bankon és az Eximbankon keresztül ösztönözni úgy, hogy közben a hitelek kamatai alacsonyan maradjanak, hogy azokat a vállalkozások igénybe is tudják venni.
Amíg 2010-ben 820 milliárd forint uniós támogatást fizettek ki, addig ez az összeg 2013-ban eléri majd az 1300 milliárd forintot, ez tovább segítheti a megindult gazdasági növekedést.
A kormány intézkedéseivel nem büntetni kívánta a bankokat, távközlési cégeket, hanem a konszolidáció terheit osztotta el arányosan, ez pedig hozzájárult ahhoz, hogy az országban nyugalom van, és a gazdaság fejlődik. Ha a gazdaság konszolidációja erősebb lesz, akkor lehet gondolkodni a terhek csökkentésén a bankszektorban, az energiaszolgáltatóknál.
mengyiroland.com

Ajánljuk

Elkészültek a szavazólapok mintái: ülésezett a Sátoraljaújhelyi Helyi Választási Bizottság

A polgármesterjelöltek, az egyéni képviselőjelöltek valamint a nemzetiségi képviselőjelöltek adatait tartalmazó szavazólap mintáit ellenőrizték a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük