Index / Hírek / Leégett II. Rákóczi Ferenc fája Borsiban

Leégett II. Rákóczi Ferenc fája Borsiban

Leégett a borsi kastély előtt álló 300 éves fűzfa, amelyet a legenda szerint maga II. Rákóczi Ferenc ültetett. Kázmér István, a borsi Rákóczi-várkastély gondnoka elismerte, hogy óvatlan volt. Elmondása szerint a fejedelem születésének évfordulója alkalmából tartandó ünnepség előtt takarították a kastély előtti parkot. A fától megközelítőleg 15 méterre felgyújtották az összegereblyézett leveleket, innen terjedtek át a lángok az öreg, korhadt fűzfára.

Leégett II. Rákóczi Ferenc fája Borsiban  (Fotó: hírek.sk)
Leégett II. Rákóczi Ferenc fája Borsiban
„Az én hibám. Összegereblyéztük a leveleket és felgyújtottuk a kupacot. Egy pillanatra bementem, majd mikor kijöttem, a fűzfa már lángokban állt” – mondta Kázmér hozzátéve: a fa 95 százalékban száraz volt, tehát rövid időn belül úgyis elpusztult volna.
A boldogtalan várőr előszeretettel mesélte a látogatóknak a fűzfát övező legendát. A hagyomány úgy tartja, a kétéves II. Rákóczi Ferenc szúrta a földbe a fűzfavesszőt, amelyből a most lángok martalékává lett hatalmas fa kinőtt.
Mivel a kiszáradt, odvas fa belseje is izzott, a helyszínre érkező tőketerebesi tűzoltók nem tudtak hozzáférni minden tűzfészekhez. Kénytelenek voltak a fűzfa egy részét lefűrészelni, így sikerült eloltani a lángokat – közölte Róbert Adam, a bevetést vezető tűzoltó. Hozzátette: a fa nem volt védett, s valószínűleg egyébként is ki kellett volna vágni, mivel fennállt a veszélye, hogy rázuhan a kastélyra és kárt tesz a tetőszerkezetben.
Forrás: hírek.sk

Ajánljuk

Városi egyéni sakkversenyre várták a nevezőket

A városi egyéni sakkverseny sátoraljaújhelyi fordulójának keretében a Sátoraljaújhelyi Diák Sport Bizottság 4 korcsoportban várta …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük