Index / Ismerjük meg egymást

Ismerjük meg egymást

Ismerjuk_meg_egymast

P R O J E K T    L E Í R Á S A

Médiaprojekt zajlik 2012. áprilisától a Zemplén Televízió vezető
partnerségével
az Ukrán TISZA 1-TV és a szlovák TV Zemplín együttműködésével Magyarország,
Szlovákia, Románia, Ukrajna Együttműködési Program keretében.

I. A PROJEKT CÉLJA: az emberek közötti együttműködés segítése a magyar, szlovák, ukrán határ mentén a három televízió közös tevékenységével.

II. „A KÁRPÁTOK EURORÉGIÓ” – közös információs magazin (6 db, 45-50 perc )

Közös magyar–ukrán televíziós műsor a határmenti régió legfontosabb társadalmi, gazdasági, kulturális eseményeivel. Kéthavonta 45-50 perc megjelenéssel, 5 rovattal, középpontban az emberek közötti együttműködéssel.

2. „KÖZÖSEN” – televíziós képzés (50 óra)
Televíziós továbbképzés a magyarországi egri Eszterházy Károly Főiskola tanárainak vezetésével a Zemplén, a Tisza 1 és a Zemplín TV beiskolázásával.

3. „ÉRDEMES ODAFIGYELNI” – filmszemle (1 nap)
A 3 televízió legértékesebb aktuális anyagaival, illetve a televíziós képzés során elkészült alkotásokból.

4. „HATÁRON TÚL” – műsorcsere (26 alkalom , 30-35 perc)
Heti megjelenéssel mindhárom médiában, a határmenti régió legnagyobb érdeklődésre számottartó történéseivel, eseményeivel.

5. „HÁTTÉR” – projektzáró médiakonferencia (1nap)
A helyi és regionális televíziózás jövőjéről a további együttműködés jegyében, különös tekintettel a digitális átállásra.

III. „A KÁRPÁTOK EURORÉGIÓ” – közös információs magazin (6 db)

Közös magyar-ukrán televíziós műsor a határmenti régió legfontosabb társadalmi, gazdasági, kulturális eseményeivel az alábbi rovatokkal:
– „A hónap témája” mindhárom régióból a legfontosabb esemény összefoglalója
– „Innen, onnan” válogatás a legfontosabb hírekből
– „Érdemes odafigyelni” miniportré példaértékű alkotókkal
– „Természetes” a legszebb természeti értékek bemutatásával
– „Ajánló” a régió legfontosabb rendezvényeinek előzetesével.

A magazin kéthavonta 1 alkalommal jelentkezik 45-50 percben magyar-szlovák-ukrán nyelven, mindig azonos időpontban, önálló arculattal, dinamikus belső főcímekkel a Zemplén TV, a Tisza 1 TV, és a Zemplín TV közös szerkesztésében, és bemutatásával.

2. „KÖZÖSEN” – televíziós képzés (50 óra)

Közös Televíziós továbbképzés a magyarországi egri Eszterházy Károly Főiskola tanárainak vezetésével, irányításával, a három televízió beiskolázásával, az alábbi szakterületen:

o Televíziós műsorkészítés alapjai: 5 tanóra
A modul célja, hogy a hallgatók, megismerkedhessenek a különböző televíziós műfajokkal, és azok specifikációival. A különböző műfajok megismerésén túl, többek között bővebben kitérünk a híradóra, magazinműsorra, sportműsorra, háttérműsorokra. Ezeknek a műsortípusoknak a megismerését alátámasztják majd a bemutatásra kerülő film és műsorrészletek.

o Műsorszerkesztési tudnivalók: 5 tanóra
A modul célja, hogy az előző modul alapjaira építve, önállóan szerkesztett anyagot készítsenek a résztvevők. Ehhez olyan szerkesztésbeli szabályokkal kell megismerkedniük, mint például, egy magazinműsor, híradó és egyéb műsorok adástükrének megszerkesztése. A modulban olyan gyakorlati feladatok kerülnek kiosztásra, melyekben gyakorolhatják a műsorszerkesztést.
o Televíziós rendszerek, formátumok: 3 tanóra
A modul célja, hogy a különböző televíziós rendszereket, szabványokat bemutassa, mint elméleti, mint pedig gyakorlati vonalon. Ma a televíziózás, rengeteg szabványt és formátumot foglal magába. A tanegység célja, ezek bemutatása, jellemzése.

o Televíziós eszközök bemutatása, és azok működése: 7 tanóra
Ebben a részben, elméleti bevezetőt követően, a különböző televíziós eszközökkel ismerkedhetnek meg: Televíziók típusai, kamerák típusai, kép és hangkeverők típusai, mikrofon típusai, rögzítés típusai, csatlakozók típusai, valamint, a lámpatestek típusai.

o Kamerakezelési ismeretek és világítási gyakorlatok: 6 tanóra
A modul célja, az előzetesen megismert kameratípusok közül, olyan kamerakezelési ismeretek elsajátítása, amelyek magába foglalják: a vezérlőgombok funkcióinak ismeretét, vagy, a fehéregyensúly, illetve az írisz megfelelő használatát, valamint a képkivágások helyes beállítását és, az ezekhez szükséges világítási formákat.

o Vágási, szerkesztési ismeretek: 8 tanóra
Ebben a modulban, a non-lineáris vágószoftverekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők. Az általunk oktatott ilyen program, az Adobe Premier CS4, amely a piacon elérhető vágószoftverek közül a leginkább felhasználó barát.

o Gyakorló feladatok I. – riporteri, operatőri: 8 tanóra
A kurzus résztvevői ezeken a tanórákon, operatőri és szerkesztési feladatokat kapnak, melyeket stábokban kell végrehajtaniuk. Ezen gyakorló feladatok alkalmasok arra, hogy adott műsortípusnak megfelelő anyagokat készítsenek.

o Gyakorló feladatok II. – utómunka: 8 tanóra
Ez a modul szorosan kapcsolódik az előző gyakorlati órákhoz, méghozzá az által, hogy az ott felvett anyagokat, utómunkázzák. A vágóprogram elsajátítását követően képesek lesznek arra, hogy önállóan szerkesszenek meg egy műsorelemet, műsortípust.

Résztvevők: Zemplén TV 8 fő, Tisza 1 TV 8 fő, Zemplín TV 6 fő

3. „ÉRDEMES ODAFIGYELNI” – filmszemle (1 nap)

A képzés során elkészített anyagok bemutatásával, értékelésével, valamint a 3 televízió elmúlt 10 évének legértékesebb anyagaival: dokumentumfilmek, természet – környezetvédelmi alkotások, helyi társadalmi információs műsorok, kulturális összeállítások, nemzeti etnikai kisebbségi műsorok kategóriákban.

4. „HATÁRON TÚL” – műsorcsere (26 alkalom)

Közös műsorfolyam kétheti megjelenítéssel a 3 televíziós műhely valamely szempontból legértékesebb, legnagyobb érdeklődésre számot tartó anyagiból. A műsor önálló arculattal, mindig azonos időpontban jelentkezik, a Zemplén TV-ben a szlovák és ukrán anyagokkal, a Zemplín TV-ben a magyar és ukrán témákkal. A Tisza 1 TV-ben pedig a Zemplén és a Zemplín televízió műsoraival.
A 30-35 perces válogatás elsősorban a három határmenti régió lakóinak együttműködésének erősítését szolgálja, olyan riportok, portrék, civil szerveztek, stb. bemutatásával, mely az adott televízió legértékesebb alkotásai közül kerülnek ki.

5. „HÁTTÉR” – projektzáró médiakonferencia (1nap)

Közös szakmai televíziós záró rendezvény a három média képviselőinek részvételével a helyi televíziózás jövőjéről, a határmenti média együttműködésről, külön hangsúlyt fektetve a nagy áttörésre a digitális műsorszolgáltatásra, a multiplexek működésére. A konferencia a 3 televízió közös szervezésében valósul meg mindhárom ország a médiában érdekelt képviselőinek részvételével, különös tekintettel a projekt folytatására. A rendezvény nyitott, bárki részt vehet. Erre különböző internetes promóciókkal hívjuk fel a határmenti régió lakosságának figyelmét.

IV. PROJEKTINFORMÁCIÓK

Zemplén Televízió Magyarország Illés István 06-20/9293-199
TISZA 1 Televízió Ukrajna Kulin Zoltán +38 066 783 27 74
TV Zemplín Szlovákia Martin Valkó 00421-905-656-235

V. MŰSORTÁR
Kattintson ide a műsortár eléréséhez!

Sajtóközlemények
Befejezéséhez közeledik az egy éves projekt (PDF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük