Index / Hírek / Hitet tettek a rezsicsökkentés mellett

Hitet tettek a rezsicsökkentés mellett

„Magyarország nem hagyja magát! Védjük meg a rezsicsökkentést!” címmel lakossági fórumot tartott csütörtökön kora este dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő és Pelczné dr. Gáll Ildikó Európa Parlamenti képviselő Tiszaújvárosban.
2010-ben az EU-ban azt hitték, hogy csettintenek, és azt tesszük, amit mondanak. „Nehéz helyzetben voltunk, kétszeresen is, mert 2010-ben Magyarországra sokmindent lehetett mondani, csak azt nem, hogy jobban teljesít.” Előírta az EU, mi lenne a jó, mit kéne tenni, mik legyenek a céljaink, úgy tűnt, hogy minden rendben van, de túlzott deficit eljárás volt ellenünk. Plusz a nyakunkban volt egy óriási IMF hitel. Hitelt hitellel fizetett Magyarország. Orbán Viktor miniszterelnök Barossohoz ment, de ő azt mondta, nem tud segíteni. El kellett dönteni, hogyan menjünk tovább.
Dr. Mengyi Roland és Pelczné dr. Gáll Ildikó
Pelczné dr. Gáll Ildikó elmondta, hogy Brüsszel is elismeri az eddigi eredményeket
Ugyan ott tartottunk 2010-ben, mint Görögország. Az IMF-es pénzbárók mindig a leggyengébb országokat keresik meg. Ciprus, Portugália, Spanyolország, Írország hitelt vettek fel. Jöttek hozzánk is nagymellénnyel, kritizálva, de ez a fejezet lezárult, sikerült visszafizetnünk a hitelt. Bíznak bennünk a piacon. „Magyarország az egyetlen eurozónán kívüli ország, amely nem függ az IMF-től. Nagyon jó, hogy ezt megtettük, már az EU-ban is azt mondják, Magyarországban meg lehet bízni.” – szólt az elért eredményekről a képviselő asszony.
A rezsicsökkentésből botrányt csináltak először, most már Lengyelországban is megtörtént, Csehországban is. Félnek, hogy mások is követni fogják a példánkat, megállnak a saját lábukon, és hisznek magukban, hogy meg tudják csinálni.
Van eredmény. Kiderült, hogy meg lehet csinálni. „Az Önök segítségével európainak lenni, úgy, hogy magyarnak maradni. Az út, amit együtt elkezdtünk, folytatásra méltó!” – zárta beszédét Pelczné dr. Gáll Ildikó.
A gázáremelések bejelentéséről lejátszott videó letaglózta a fórum résztvevőit
A gázáremelések bejelentéséről lejátszott videó letaglózta a fórum résztvevőit
Egy video bejátszással kezdte előadását dr. Mengyi Roland, amelyben a bukott baloldal politikusai kényszeredetten sorolták a gázáremeléseket. A klasszikus elszólást idézve: Hazudtak reggel, éjjel meg este. „A tények ugyanis makacs dolgok. Nyolc éves regnálásuk alatt, 2002-2010. közt megháromszorozódott a földgáz ára, a villamos áramé pedig megduplázódott. Milyen baloldal az, amely a gazdasági válság összes terhét a lakosság nyakába zúdította” – idézte a tényeket dr. Mengyi Roland.
A rezsiárakat tizenötször emelték, a közműszolgáltatások jó részét külföldiek kezére adták, hagyták, hogy a magyar emberek Európa egyik legmagasabb energiaárát fizessék és ezzel veszélybe sodorták a családok megélhetését. „Ez volt a múlt, amire önök, Magyarország velünk együtt nemet mondott. 2010-ben véget vetettek a kudarcok korszakának. Közös erőfeszítésünknek köszönhető, hogy a gazdaság újra jó pályára állt.” Az elért eredmények minden magyar közös érdeme.
„A Fidesz, a mi polgári szövetségünk, a szocialistákkal ellentétben nem a bankok, multik, hanem a magyar családok oldalán áll.” A polgári kormány egyik első intézkedése volt 2010-ben a rezsitarifák befagyasztása. Csupán ennek az egyetlen lépésnek köszönhetően két év alatt több mint 400 milliárd forintot tudtak megtakarítani a magyar családok! A rezsitarifák befagyasztása csupán az első lépés volt. Sőt, erre még a Kádár-korban sem volt példa.
2013. január 1-jétől 10 százalékkal csökkent a villamos áram, a földgáz és a távfűtés lakossági ára. Ez a tiszaújvárosi járásban a földgáz esetében 277,6 millió forint, a villamos energia esetében 86,3 millió forint, a távfűtés esetében pedig 106 millió forint megtakarítást jelent. Komoly pénzekről van szó, ezért komoly támadásokkal kellett szembe nézniük a szolgáltatók és a velük szövetkező baloldali politikusok részéről.
2013. július 1-jétől folytatódott a rezsicsökkentés. A második lépcsőben a vízdíj, csatornadíj, szemétszállítás, PB gáz, szennyvíz, kéményseprés díja lett alacsonyabb. Azonban ezzel még nem ért véget a rezsicsökkentés. Jön a harmadik ütem! November 1-jétől tovább csökken az áram, a gáz, és a távfűtés ára, így a tavalyi árakhoz képest összesen 20 százalékkal lesz alacsonyabb ezeknek a szolgáltatásoknak a díja! A fogyasztók először decemberben kapják meg azokat a számlákat, amelyeken már a csökkentett árak szerepelnek.
Dr. Mengyi Roland örömmel jelentette be, hogy még több pénz marad az emberek zsebében a további rezsicsökkentés után
Dr. Mengyi Roland örömmel jelentette be, hogy még több pénz marad az emberek zsebében a további rezsicsökkentés után
Mivel a szocialisták alatt a csillagos égbe emelkedett földgáz ára miatt sokan álltak át vegyes, vagy szilárd tüzelésre, vizsgáljuk annak a lehetséges módját, hogyan csökkenhessen a szén és a tűzifa ára is.
Mit jelent a rezsicsökkentés a gyakorlatban? Egy két fős, nyugdíjas háztartás esetében 50 ezer forintos megtakarítást jelent a rezsicsökkentés, még egy két gyerekes, két szülős háztartásnál már 75-80 ezer forinttal kell kevesebbet fizetni azonos fogyasztás mellett.
Ezt követően szólt a foglalkoztatás alakulásáról, elmondta, hogy Magyarországon jelenleg 3.964.000 embert tartanak számon foglalkoztatottként, vagyis a kormányváltás óta 207 ezer fővel nőtt a számuk. Megyénkben a második negyedévben nőtt a foglalkoztatottak száma, és csökkent a munkanélkülieké az egy évvel korábbihoz képest. A nyilvántarott álláskeresők száma 55.670 fő. 2006 óta nem volt 60.000 alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.
Dr. Mengyi Roland elmondta, hogy a további nyerészkedések megelőzése érdekében a kormánypárt a monopol közműszolgáltatások nonprofittá alakítását tervezi
Dr. Mengyi Roland elmondta, hogy a további nyerészkedések megelőzése érdekében a kormánypárt a monopol közműszolgáltatások nonprofittá alakítását tervezi

Eddig télen 25-30 ezer embert tudtak a közfoglalkoztatás keretén belül munkával ellátni, a kormány most azon dolgozik, hogy 200 ezer embert vonjon be a közmunkaprogramba. Dr. Mengyi Roland szólt a munkahelyvédelmi akcióról, amely keretében 740 ezernél több munkahelyet sikerült megvédeni. A kormány betartotta ígéretét, 2013-ban 5,2%-al növelte a nyugdíjakat. A második Orbán-kormány 24.500 Ft-al emelte a minimálbért.
A területfejlesztési terveink középpontjában uniós források bevonásával a foglalkoztatás dinamikus bővítése, a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése, valamint a térség, kelet-közép Európa versenyképességének javítása áll.
Dr. Mengyi Roland elmondta, hogy az Új Széchenyi Terv keretében Tiszaújváros térségében számtalan sikeres pályázatot nyújtottak be, komoly támogatás érkezett a település és környékére. Viszont hiányolta a tiszaújvárosi önkormányzat pályázati aktivitását. Dr. Mengyi Roland beszéde zárásaként megköszönte, hogy Magyarország több, mint 2,2 millió polgára, köztük mintegy 4.500 tiszaújvárosi aláírásával támogatta a rezsicsökkentésért vívott harcot.
Kossuth Lajos születésnapja alkalmából a nagy hazafi egy mondásával köszönt el: „Az eltiport nemzet újjászületik, de öngyilkos nemzetnek nincs feltámadás!” – amihez hozzátette, a szocialisták kezére játszani hazánkat felér egy öngyilkossággal.
 
mengyiroland.com

Ajánljuk

Letették az ágazati alapvizsgáikat a második évfolyamos technikumi tanulók

Az újfajta technikumi képzés első két éve az ágazati alapoktatásról szól és egy ágazati vizsgával …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük