Index / Hírek / Ha furcsa az ATM, ne használja!

Ha furcsa az ATM, ne használja!

Két bolgár férfit kaptak el Pesten a rendőrök, akik bankkártya adatokat gyűjtöttek be.

Egyre sűrűbben lehet olyan hírekkel találkozni, hogy trükkös bűnözők különböző szkennereket szerelnek a banki ATM-ekre, amelyek aztán eltárolják a bankkártyák adatait. Ezzel a későbbiekben már könnyedén lehet leemelni a számlákon található összegeket.

A rendőrség most egy 40 és egy 29 éves bolgár férfit kapott el, akik pont ezt a műveletet végezték Pesten. A közlemény szerint a gyanúsítottak 2015. február 4-én a délelőtti órákban adatszerző eszközt helyeztek el egy bankjegykiadó automatára Budapest VII. kerületében, majd még ugyanazon a napon visszatértek az ATM-hez és leszerelték a szerkezetet, amely rögzítette az ott megfordult ügyfelek bankkártya adatait.

A rendőrök a két férfit a helyszín közelében elfogták és előállították, az adatszerző eszközt pedig lefoglalták. A tartózkodási helyükön megtartott házkutatás alkalmával további – feltételezhetően bűncselekmény elkövetéséhez használt – tárgyakat találtak és foglaltak le a nyomozók. A gyanúsítottakkal szemben a további eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – igazságügyi informatikus szakértő bevonásával – folytatja le.

Tehát mindig figyeljék, hogy van-e valami szokatlan a gépen, és ha gyanús a dolog, inkább válasszanak másik ATM-et. Amennyiben a gép nem adja ki a kártyájukat, netán a pénz „ragad be”, akkor nem szabad otthagyni a készüléket, hanem azonnal hívni kell a rajta feltüntetett telefonszámot, és meg kell várni a szerelőket, mert könnyen lehet, hogy csak trükközés áll a háttérben.

alfahir.hu

Ajánljuk

Kezdetét vette a IV. Déryné Fesztivál Sátoraljaújhelyen

Ünnepélyes keretek között kezdetét vette a IV. Déryné Fesztivál, melynek keretében több mint hetven kulturális …