Index / Hírek / Folytatódik a rezsicsökkentés, újabb devizás adósmentés?

Folytatódik a rezsicsökkentés, újabb devizás adósmentés?

Folytatódik a közüzemi rezsicsökkentés. Vizsgálják egy újabb, devizahiteles adósmentés lehetőségét, amelynek költségét a Fidesz álláspontja szerint alapvetően a bankoknak kell viselniük.
Figyelembe kell venni a bankrendszer teherviselő képességét, de a Fideszt alapvetően erőteljes erkölcsi szempont vezérli. Ezzel kapcsolatban három fő szempontot fogalmazott meg a Fidesz: egyrészt mindenkinek segíteni kell, akinek a lakása veszélyben van, másrészt a devizahitelek törlesztő részleteinek érdemben csökkennie kell, harmadrészt olyan konstrukciót kell kialakítani, amely mentesít az árfolyamkockázat alól.
Mind a bankszövetség, mind a jegybank javaslatai megvalósíthatóak. Az adósok érdekképviseleti szerveit is be kell vonni, hogy eldőljön, melyiket választjuk a kettő közül. A kérdés ősszel a parlament napirendjén fog szerepelni.
Az újabb rezsicsökkentés a villamos energia, a gáz és a távfűtés árát érinti. A Fidesz frakciónak az volt a kérése, a kormány vizsgálja meg, lehetséges-e, hogy a tavaszi és az őszi rezsicsökkentés eredményeként a tavaly decemberihez képest legalább húsz százalékkal csökkenjen a rezsi?
Tíz százalékot már megléptünk tavasszal, a többiről pedig most kell döntenünk. Az időpont még kérdéses, alapvetően két verzió lehetséges: a fűtési szezon előtt, vagy januártól csökkenhetnek újra az árak. Mindkettő mellett szólnak érvek. Sok szempontot kell figyelembe venni. Köztük például azt, hogy az újabb rezsicsökkentés jogi megvalósítása reálisan végigvihető-e a fűtési szezon kezdetéig, vagy januárra kell halasztani. A kormány ezt megvizsgálta, és tájékoztatást ad a frakciónak.
A víz és a szemétszállítás díjai nagyjából annyival csökkentek, amennyivel ezek az infláció felett emelkedtek az utóbbi tíz évben. A víz és a szemétszállítás esetén tehát az emberek visszakapták azt, amennyivel többet kellett fizetniük a szocialista kormányok alatt. Sok helyen tíz százaléknál nagyobb mértékben is csökkent például a szemétszállítás díja.
A polgármesterek várhatóan fel fogják vetni azt, hogy mindez hogyan érintette az önkormányzati cégeket. Németh Szilárd, a rezsicsökkentését felelős munkacsoport vezetője, és Fónagy János államtitkár részletes tájékoztatást fognak adni a frakcióülésen az eddig megvalósult lépésekről.
A gáz ára 2002 és 2010 között, a szocialista kormányok idején 150 százalékkal, a villamos energiáé 100 százalékkal emelkedett. Ebben az időszakban 58,5 százalék volt a kumulált infláció. A villamos energia és a földgáz esetében tehát még messze vagyunk a közvetlen infláció feletti mértéktől. Az ezeken a területeken működő cégek korábban komoly extraprofitot termeltek. Ha harminc százalékos csökkentést meglépnénk, még akkor sem lennénk ott, hogy teljes mértékben visszaadjuk az embereknek, amit 2002 és 2010 között kivettek a zsebükből. Ebből látszik, hogy a rezsicsökkentés második lépése indokolt, a többit még meglátjuk.
Ha megvalósul a rezsicsökkentés újabb üteme, akkor egy átlagkeresetű, két gyermeket nevelő magyar család összességében több mint tízezer forintot spórol havonta tavaly decemberhez képest.
mengyiroland.com

Ajánljuk

Lezárult a Sport43 program a sátoraljaújhelyi Mászófal központban

A Zemplén Kalandparkban található Mászófal központ is csatlakozott a tavalyi év során ahhoz az országos …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük