Index / Hírek / Földrengés volt Egerben és környékén

Földrengés volt Egerben és környékén

Az egrihir legfrissebb információi szerint 4,5-ös magnitúdójú rengés rázta meg hazánkat 00:28:47 UTC-kor, azaz helyi idő szerint éjjel fél egy előtt 2 perccel. Az első hírek és Kiszely Márta, az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársa szerint Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén, Tiszasas térségében, mintegy 6 kilométer mélységben volt a rengés epicentruma. Ennek több európai honlap is ellentmond, de másfél órával a rengést követően, hajnal kettő körül a magyar intézet is új helyszínt jelölt meg.
A rezgés epicentruma a European-Mediterranean Seismological Centre (m.emsc.eu/earthquake) információi szerint 23 kilométerre délre Egertől volt, mintegy 6-10 km-es mélységben (23 km S of Eger, Hungary / pop: 56,647 / local time: 00:28:47.0 2013-04-23).
egrihir-foldrenges-650 3
Ugyanezt erősítette meg a potsdami szeizmográfiai állomás: a rengés epicentrumát Egertől 23 kilométerre, Erdőtelek községnél, 10 kilométer mélyen mérték be a műszerek.
Érdekesség, hogy legutóbb 2013. február 16-án mértek Magyarországon földrengést, akkor a Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű rengés este negyed hét után a Heves megyei Füzesabony térségében, tehát a mostani epicentrumhoz nagyon közel rengett akkor is a föld.
egrihir-foldrenges-650
A magyarországi viszonylatban nagynak számító földrengést egyébként érdemes tágabb látószögbe helyezni. A European-Mediterranean Seismological Centre alábbi térképén láthatjuk, hogy az elmúlt 24 órában 62 földrengés volt az európai és mediterrán térségben:
egrihir-foldrenges-650 2
Forrás: egrihir.hu

Ajánljuk

A Lavotta János Művészeti Iskola növendékeinek hangversenye Sátoraljaújhelyen

A Lavotta János Alapfokú Művészeti Iskola növendékei tartottak hangversenyt Sátoraljaújhelyen a Városháza dísztermében. Az esemény …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük