Index / Hírek / Figyelemfelhívás

Figyelemfelhívás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ma éjfélig szóló előrejelzése alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén a legerősebb széllökések több helyen is meghaladhatják a 70 km/h-t. Az esti, késő esti óráktól az eső havas esőbe, néhol havazásba vált át, de ezt követően rövidesen megszűnik a csapadék, összességében helyenként két centiméter hó hullhat. A viharos, 60-75 km/h erősségű szél azonban ezt a kevés havat is hordhatja, a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet, amire elsősorban megyénk területén lehet számítani.
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság 24 órás készenléti ügyeleti szolgálatot működtet, a szolgálatot ellátó egységei pedig 200 fővel látnak el tűzoltási és műszaki mentési tevékenységet. A segítségre szorulók a katasztrófavédelemtől a 112-es segélyhívó számon kérhetnek segítséget. Szükség szerint azonnal aktivizáljuk a helyi és a területi szintű védelmi igazgatást a lakosság védelme érdekében.
A közüzemi szolgáltatások (elektromos áram, ivóvíz, szennyvíz, gáz, távhő) a szélsőséges időjárási viszonyok okozta esetlegesen bekövetkező károk miatt időlegesen szünetelhetnek. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy készüljenek fel a szolgáltatások kimaradására.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy ne induljanak útnak, fokozottan kövessék nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat! A krónikus betegek, várandósok szükség esetén azonnal kérjenek segítséget mobil telefon igénybevételével a mentőszolgálattól.
Amennyiben nem halasztható el az utazás, indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról és csak a rendkívüli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített, jó műszaki állapotú járművel induljanak útnak, teli üzemanyagtankkal, meleg ruhaneműt, feltöltött mobil telefont, mobiltelefon töltőt, ételt és italt, valamint gyógyszert vigyenek magukkal. Kényszermegállás esetén figyeljenek a biztonságra, az autó helyzetét jelezzék elakadásjelző fények működtetésével vagy elakadásjelző háromszöggel. Készüljenek fel tartósabb várakozásra, türelemmel várják a mentésükre érkezőket. Ne próbáljanak kerülő utakon egyénileg eljutni úti céljukhoz, kövessék a hatóságok utasításait.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!
Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján!
Az időben érkező segítség biztosítására a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, az önkéntes tűzoltó egyesületek és a védelmi igazgatás felkészültek, de a sikeres beavatkozáshoz elengedhetetlen a lakosság együttműködése!
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ajánljuk

Lezárult a Sport43 program a sátoraljaújhelyi Mászófal központban

A Zemplén Kalandparkban található Mászófal központ is csatlakozott a tavalyi év során ahhoz az országos …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük