Index / Hírek / Borsodban a csúcson : TOP 100 és a jövő tervei

Borsodban a csúcson : TOP 100 és a jövő tervei

Fejlesztési elképzeléseik a megyei tervezés részére történő beküldésével segíthetik megyénk, hazánk gazdasági pozíciójának az erősítését –  szólt a 2014-20 közötti uniós finanszírozási ciklussal kapcsolatos munkáról dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a szerda délután, a Hotel Palotában megrendezett TOP 100 bemutatón.

 
A  megye 100 legjelentősebb vállalatát mutatja be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK), az Észak-Magyarország napilap és a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatóságának az együttműködésében elkészült kiadvány.
A vendégeket a szervezők nevében Bihall Tamás, a BOKIK elnöke köszöntötte. Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere üdvözölte a 100 legnagyobb cég képviselőjét és méltatta tevékenységüket.

Dr. Mengyi Roland és dr. Torma András
Dr. Mengyi Roland dr. Torma András rektorral egyeztet a bemutató előtt
 
Az előadások sorát dr. Mengyi Roland kezdte.  Emlékeztetett rá, hogy az unió fejlődési motorja a jövőben Kelet-Közép Európa államai lesznek, ezen belül is Magyarország. Nagyon valószínű, hogy ebben nagy szerepe lesz Felső-Magyarországnak, Borsod-Abaúj-Zemplén megyének. A jövő tervezéséhez szükséges ismerni, hogy honnan indultunk és hol tartunk. Az OECD biztató nemzeti adatai után a megyeieket ismertette a közgyűlés elnöke. 2010. I. félévéhez képest 3000-rel nőtt megyénkben a regisztrált vállalkozások száma, ami a bizalom jele. Az ipari termelés értéke, volumene, az építőipar, a kereskedelem ugyancsak bővült. A munkanélküliség a 2010-es kormányváltás időszakában közel 20 százalékos volt, az idei harmadik negyedévben viszont 11,3 százalék, ami óriási eredmény. Ezzel párhuzamosan a foglalkoztatási ráta 2012. harmadik negyedévében 42,9 százalék volt, most pedig 46 százalék, ami a munkahelyek bővülését jelzi!
A közgyűlés elnöke a következő uniós fejlesztési ciklussal kapcsolatban alapelvéként elmondta, hogy a rendelkezésre álló források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kívánják fordítani. Most zajlik a megyei területfejlesztési program elkészítése, amely fontos része a támogatandó projektek gyűjtése.  A fejlesztési koncepció átfogó célja a foglalkoztatás bővítése, a gazdaság és vállalkozások versenyképességének a javítása, a társadalom alkalmazkodó képességének javítása, a térségi együttműködés ösztönzése, a természeti és kulturális erőforrások hatékonyabb, fenntartható hasznosítása.
Bányai Zoltán és dr. Mengyi Roland
Dr. Mengyi Roland gratulált Bányai Zoltánnak (Bétatherm Kft.) a TOP 100 Gazdasági Díjhoz
 
A források lehívásához sok jó projektre van szükség. „Alá kell tudni támasztani projektekkel, miért is gondoljuk, hogy nagyon sok pénzt el tudunk költeni a megye gazdasága és az itt élők érdekében!”- hívta fel a vállalkozók figyelmét a projektgenerálás fontosságára dr. Mengyi Roland.
Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára kiemelte, hogy a GDP növekedés a vállalkozók munkájának az eredménye. Kiemelte, hogy az adópolitikának a gazdaságpolitikai célokat kell szolgálnia. Ez Magyarország esetében a túlzottdeficit eljárás megszüntetése volt, sikerült elérni, s vigyázni kell rá, hogy elkerüljük a visszacsúszást. Az erőteljes intézkedések meghozták eredményüket. Beállt az adóstruktúra. A cél a meglévő adórendszer minél jobb működtetése, a gazdaság fehérítése, a befektetések ösztönzése.
Bihall Tamás (BOKIK), Bányai Zoltán (Bétatherm Kft.), Szalayné Ostorházi Mária (NAV) és dr. Mengyi Roland
Bihall Tamás (BOKIK), Bányai Zoltán (Bétatherm Kft.), Szalayné Ostorházi Mária (NAV) és dr. Mengyi Roland
 
Szalayné Ostorházi Mária, a NAV regionális igazgatója szólt az adóbevételekről, valamint azok szerepéről az állam működésében. Az adózókkal partneri együttműködésre törekednek, emberibb hangot igyekszik megütni a hivatal- mondta.
Dr. Olasz András, a NAV megyei igazgatója a megye gazdasági teljesítményét értékelte a 2009 -től napjainkig. Összegezve elmondható, hogy az akkori jelentős visszaesést követően 2010 ben beindult a növekedés, ami mára már egyértelmű adatokkal támasztható alá. A nagyvállatok nem csak az exportot, hanem a belföldi értékesítést is növelni tudták.
Javier Gonzalez Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője magyar nyelven tartotta előadását. Szólt az elmúlt évek innovációs fejlesztéseiről, a technika, amely az embert szolgálja. A cégcsoport az elmúlt két évben 2200 új munkahelyet hozott létre hazánkban, amiért megkapták a 2012. év  munkahelyteremtője címet. Ebből tavaly 500 fővel, aminek több, mint a fele Miskolcon valósult meg. A faipari megmunkáló kisgépek gyártása további 300 munkahelyet jelenthez a városban 2016-ig. „A Bosch egyre inkább integrálódik Miskolc városába”- jelentette ki a cégcsoport vezetője.
Bihall Tamás elismerően szól a megye kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalkozásainak tevékenységeiről
Bihall Tamás elismerően szólt a megye kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalkozásainak tevékenységeiről
 
Bihall Tamás, a BOKIK elnöke ugyancsak méltatta a TOP 100 cégek tevékenységét, a szakoktatástól a sport és kulturális támogatásokig jelen vannak a megye életében. Miközben gazdasági társaságok száma nőtt, a kényszervállalkozásoké csökkent. Szolgalmazta a beszállítói kapcsolatok bővítését, az agyelszívás megállítását. Minderre jó lehetőséget lát a dr. Mengyi Roland által felvázolt fejlesztési elképzelésekben.
A TOP 100 Gazdasági Díjat a miskolci székhelyű Betatherm Kft. nyerte. Az elismerést  Bihall Tamás és dr. Mengyi Roland adta át Bányai Zoltánnak, a Bétatherm Kft. alapító ügyvezetőjének.
A rendezvény zárásaként átadták a cégek képviselőinek a kiadványt. A hozzáadott érték alapján 2012 legjelentősebb megyei vállalkozása a Jabil Circuit Magyarország Kft., 2, Borsodchem Zrt., 3., ÉMÁSZ Csoport. A nettó árbevétel alapján: TVK Nyrt., Borsodchem Zrt., Jabil Circuit Magyarország Kft. a sorrend. A foglalkoztatottak létszáma alapján pedig:  Jabil Circuit Kft., Borsodchem Zrt., Robert Bosch Energy and Body Systems Kft..
mengyiroland.com

Ajánljuk

Újra nyitott a fakönyvtár a Kazinczy-kertben

Újra kinyitott a fakönyvtár Széphalmon, a Kazinczy- kertben. Az egyedi és egyben különleges bibliotékát a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük