Index / Hírek / Az újraiparosítás útján

Az újraiparosítás útján

A 2014-20-as programozási időszak forrásainak felhasználásaira irányuló, tervezés alatt álló operatív programokkal kapcsolatos szakmai fórumot tartottak csütörtökön a Megyeházán.
A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke az előadásokkal kapcsolatban elmondta: a szakemberek az fogják felvázolni, hogy milyen gazdasági növekedés vár Magyarországra, ha jól végezzük a munkánkat, és jól használjuk fel a rendelkezésünkre álló forrásokat. „Borsod-Abaúj-Zemplén megyére nemcsak Miskolcon, a megyében, de Magyarországon is úgy tekintenek, mint az újraiparosítás erődítményére.” –hangsúlyozta a közgyűlés elnöke hozzátéve, a makro gazdasági adatok bizonyítják, ha Borsod-Abaúj-Zemplén megye fejlődik, akkor az ország is fejlődik. Ha a felső-magyarországi régió gazdasági erőforrásaival nem tudunk jól élni, jól sáfárkodni, akkor az Magyarország gazdaságára is hatással van.
Megyénkben a legfrissebb, 2013. III. negyedéves adatok szerint a foglalkoztatás szintje 46%, ami 3,1%-al haladta meg a tavalyit, emellett csökkent a munkanélküliségi ráta is. Míg 2010-ben 17,5% volt, mostanra 11,3%, ami több mint 6,2%-os javulás. „Ebben nemcsak a közfoglalkoztatottság van benne! –cáfolta a hamis baloldali megjegyzéseket a közgyűlés elnöke. Ennek igazolására elmondta, hogy 2010 óta az ipari vállalkozások számában is jelentős növekedés állt be. Termelési volumenben közel 4%-al haladtuk meg a 2010-es évet, majdnem ezerrel magasabb a vállalkozások száma megyénkben. A feladatokról is szólt: „úgy tervezzük a következő hét évet, és úgy használjuk fel ezeket a forrásokat, hogy továbbra is jó partnerei legyünk a vállalkozásoknak, és a magyar kormánynak abban, hogy hazánk gazdasági növekedése ne torpanjon meg.” –zárta beszédét dr. Mengyi Roland.
Dr. Mengyi Roland és Csepreghy Nándor sajtótájékoztatót tartottak a konferenciát megelőzően
Dr. Mengyi Roland és Csepreghy Nándor sajtótájékoztatót tartottak a konferenciát megelőzően
 

 

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta, a mai nappal útjára indult az országjárás, amely keretében ellátogatnak mind a hét fejlesztéspolitikai régióba, bemutatva mindazt, ami az elmúlt hét évben az Európai Uniós forrásoknak köszönhetően megvalósult az országban. Konkrétan kitárt régiónkra. „Mindenképpen sikerként értékeljük azt, hogy az elmúlt pár évben Európai Uniós forrásból mintegy 9000 fejlesztés valósult meg ebben a régióban, ennek az összértéke mintegy 770 milliárd forint.”
A 2014-20-as programok fókuszába a gazdaságfejlesztés áll. Ennek az oka, hogy 2020-ra az európai közösség szeretne a világgazdasági versenyben olyan előnyös pozíciót betölteni, ami méltó versenytársa lehet akár a dél-amerikai, akár a távol-keleti piacoknak. Ehhez azonban számtalan területen változik a forrásfelhasználás módja. A lényeg, hogy sokkal több forrás jut majd gazdaságfejlesztésre.
„A mai konzultáció nemcsak egyoldalú kinyilatkoztatás a kormányzat részéről, kíváncsiak vagyunk a helyi vállalkozók, civil szervezetek, és társadalmi szervezetek véleményére, annak vonatkozásában, hogy ha a fő irányvonalait látjuk a fejlesztéspolitika következő hét éves működésének, milyen rendszerszabályokra van szükség ahhoz, hogy hatékonyabban vehessenek részt ezekben a forrásokban.” – nyomatékosította a helyettes államtitkár. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés kiemelt partnere volt a kormányzatnak a tavalyi évben, amikor megrajzolta azt a fejlesztési térképet, hogy mire lenne szükség a régióban. Erre való válaszként a munkát komolyan véve döntött úgy a kormányzat, hogy a jelenlegi periódustól eltérően a következő időszakban sokkal nagyobb teret enged a megyei önkormányzatoknak a fejlesztéspolitikai irányításában, így a helyi szereplők tudják meghatározni, mire van szükségük.
A Megyeháza díszterme zsúfolásig megtelt a rendezvény kezdetére.
A Megyeháza díszterme zsúfolásig megtelt a rendezvény kezdetére
 

A konferenciát dr. Mengyi Roland köszöntötte. „Magyarország és benne, Borsod-Abaúj-Zemplén megye is jobban teljesít”- kezdte beszédét, majd az országos eredményekkel párhuzamba állítva bemutatta megyénk gazdasági fejlődését. Felhívta a figyelmet az együttműködés fontosságára, a megyei önkormányzatok növekvő szerepének a növekedésére, a 2014-20 közötti uniós finanszírozási időszakkal kapcsolatos tervezésre, projektgyűjtésre.

A tanácskozáson előadást tartott Csepreghy Nándor, Turóczy László, helyettes államtitkár, dr. Horváth Viktória, helyettes államtitkár, Pecze Tibor Csongor, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal elnöke, Gutyán Gergely, a NORDA ügyvezető igazgatója, Barta E. Gyula, a MAG Zrt. vezérigazgatója. Ezt követően szakmai konzultáción vehettek részt az érdeklődők.
mengyiroland.com

Ajánljuk

Újra nyitott a fakönyvtár a Kazinczy-kertben

Újra kinyitott a fakönyvtár Széphalmon, a Kazinczy- kertben. Az egyedi és egyben különleges bibliotékát a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük