Index / Hírek / Adóbevallás: február 16. az első határidő

Adóbevallás: február 16. az első határidő

A magánszemélyek legkésőbb február 16-ig választhatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallást – hívta fel a figyelmet az adóhivatal.

A közlemény szerint aki élni kíván a lehetőséggel, annak február 16-ig a 1453NY jelű adatlapot kitöltve kell elküldenie postán vagy az ügyfélkapun keresztül, de leadható személyesen is a NAV valamely ügyfélszolgálatán.

Az egyszerűsített bevallást a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti és legkésőbb 2015. április 30-ig megküldi a megadott postacímre vagy az elektronikus tárhelyre. Ha az adózó elfogadja az elkészített bevallást, nem kell semmit tenni – „hallgatás beleegyezés” alapon –, az az adózó által benyújtott bevallásnak minősül 2015. május 20-án.

Amennyiben a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, akkor az aláírt – javított adatokkal kiegészített – példányt 2015. május 20-ig kell visszajuttatni a hivatalhoz.

Nem kell sorban állni

Újdonság, hogy az ügyfél-azonosító szám már a 2014-es évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásban is kérhető, tehát a 1453NY nyomtatványon is. Így az esetlegesen hibás bevallás javításához nem kell az ügyfélszolgálatokon sorban állni és várakozással tölteni az időt, az telefonon egyszerűen intézhető.

A 1453NY nyomtatványt tartalmazhatja a postázott egységcsomag, de beszerezhető az adóhivatal ügyfélszolgálatain, illetve letölthető a NAV honlapjáról.


Ebben az esetben kérheti az egyszerűsített bevallást

A közlemény szerint elsősorban az a magánszemély kérheti az egyszerűsített bevallást, akinek 2014-ben olyan adóköteles jövedelme volt, amelyből a munkáltató, a kifizető adót, adóelőleget vont le. Az sem kizáró ok, ha valaki ingatlan-adásvételből jutott jövedelemhez, egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett bevételt, illetve családi kedvezményt érvényesített. Már azon egyéni vállalkozók is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik vállalkozói tevékenységüket egész évben szüneteltették.

Nem választhatják ezt a bevallási módot például az őstermelők, akiknek e tevékenységével összefüggésben adóköteles bevétele származott és nem tesznek nemleges nyilatkozatot, az egyéni vállalkozók, a külföldiek, valamint azon adózók sem, akik árfolyamnyereségből vagy tartós befektetésből szereztek jövedelmet. Az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári támogatói adomány is kizáró ok.

mno

Ajánljuk

„Újhelyi könyvünnep” : könyvborító tervező pályázatot hirdetett a Kazinczy Ferenc Társaság

„Újhelyi könyvünnep”- könyvborító-tervező pályázatot hirdetett a Kazinczy Ferenc Társaság. Egy szabadon választott kötet borítóját lehet …