Index / Hírek / A Vöröskeresztet ünnepelték a Megyeházán

A Vöröskeresztet ünnepelték a Megyeházán

A Nemzetközi Vöröskereszt fennállásának 150., a Magyar Vöröskereszt alapításának pedig 132. évfordulójára emlékeztek csütörtök délután a Megyeházán. Ünnepi beszédet dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke mondott.
Dr. Mengyi Roland emlékeztetett, hogy a világnap nem csupán a Vöröskeresztnek és társának, a Vörös Félholdnak, mint szervezetnek szól, hanem a  munkájukat a kezdetektől átható humanitárius eszmeiségnek, az önzetlenségnek és az embertársaink megsegítését célzó összefogásnak.– Május 8-án született Henri Dunant, svájci üzletember aki 1859-ben a solferinoi ütközet után a csatatéren járva a sebesültek szenvedését látva a lakosság közreműködésével megszervezte az ellátásukat. Ezzel sokak életét megmentették, enyhítették szenvedésüket, köztük – ami nagyon lényeges –  az osztrák seregben szolgáló, kényszersorozott magyar katonákét is– elevenítette fel a kezdeteket dr. Mengyi Roland, kiemelve ezt követően  előbb a nemzetközi, majd 1881-ben a Magyar Vöröskereszt jogelődjét alapították meg.
Szerencsére Magyarországon már hosszú ideje nincs szükség arra, hogy sebesült- és hadifogoly gondozással foglalkozzon a Vöröskereszt, viszont van helyette sok más tevékenység, ahol nap, mint nap a társadalom számára rendkívül fontos munkát végeznek az önkéntesek.
voroskereszt1_20130509174403_46.jpg
Dr. Mengyi Roland méltatta a vöröskeresztesek karitatív munkáját
 

– A legtöbb embernek elsőre a véradás szervezése ugrik be, amely jelentőségét sokan csak akkor tudják felmérni, amikor baleset, vagy betegség miatt vérre van szükségük. Közreműködnek az egészségügyi felvilágosító munkában, szűrésekben, oltásokban… a természeti katasztrófák áldozatainak a mentésében, ellátásában, segítésében, segélyezésében. Nagyon jól emlékszünk még, hogy a megyénket sújtó 2010-es árvíz idején is milyen emberfeletti munkát végeztek, amelyet ezúton is köszönök önöknek! – emlékezett a közelmúltra dr. Mengyi Roland. Külön kiemelte az önkéntesek példamutató tevénységét.
Örömteli hír, hogy az elmúlt évben megyénkben nőt a Vöröskereszt alapszervezeteinek a száma és mintegy 10 százalékkal emelkedett a taglétszám is. Ez is mutatja, hogy a nehézségek ellenére él az emberekben az önkéntes segítségnyújtás eszmeisége és sokan hajlandóak tenni is érte. Köztük szép számmal találhatóak fiatalok is, ami biztató a jövőre nézve: van utánpótlás, akik átvegyék az idősektől a stafétabotot.
– A világnap kitűnő lehetőség arra, hogy elismerjék a  kiemelkedően teljesítő munkatársak, önkéntesek tevékenységét, megemlékezzenek a támogatókról, hiszen  nélkülük nem tudná ellátni azt a rengeteg feladatot a Magyar Vöröskereszt, amelyeket az előbb a teljesség igénye nélkül felsoroltam – méltatta a közreműködők, támogatók munkáját dr. Mengyi Roland.

voroskereszt5_20130509181721_74.jpg
Dr. Mengyi Roland Sallai Richárdnak ad át ajándékot
 

Ezt követően Bobrovics Árpád, a Magyar Vöröskereszt alelnöke mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy a Vöröskereszt tevékenységének középpontjában mindig a rászorultak segítése állt, amelyet a világ minden részén respektálnak. A magyar szervezet az elmúlt évben több, mint egymilliárd forint értékű adományt osztott szét, a munkájukban mintegy 40 ezer önkéntes vett részt. Az alkalmat megragadva megköszönte segítségüket és a támogatóknak is köszönetet mondott, hiszen adományok nélkül nem tudnák segíteni a rászoruló embertársainkon.

voroskereszt2_20130509174403_12.jpg
A Kaffka diákjai táncos műsorral kedveskedtek
 

A Kaffka Margit Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tartott nagy sikerű táncbemutatót, majd Bobrovics Árpád és dr. Mengyi Roland kitüntetéseket adott át a Vöröskereszt világnapja alkalmából. Zárásként dr. Breitenbach Géza, a Vöröskereszt megyei elnöke mondott pohárköszöntőt.
 
Csontos László
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat
sajtóreferens
 

Ajánljuk

A marosvásárhelyi Kultúrpalota meglátogatására kaptak meghívást a katolikus iskola diákjai

A sátoraljaújhelyi Árpád-házi Szent Margit Katolikus Általános Iskola már több éve részt vesz a Magyarország …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük