Index / Hírek / 37 ezer új munkahelyet teremtenének!

37 ezer új munkahelyet teremtenének!

Az eddig beérkezett 1800 projektkezdeményezés keretében 37000 új munkahelyet teremtenének 500 milliárd forint támogatási igény mellett – jelentette be a Megyeházán, szerda délután tartott sajtótájékoztatón dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén  Megyei Közgyűlés elnöke.

 
A végéhez közeledik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat által szervezett projektgyűjtés. Az önkormányzat a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakra készít stratégiai és operatív tervet, a projektek gyűjtése ennek a megalapozására szolgál.
Dr. Mengyi Roland először a megye gazdasági helyzetét ismertetve szólt a növekvő foglalkoztatásról, a csökkenő munkanélküliségről, a megindult gazdasági növekedésről. Ezt követően áttért a 2014-20-as időszak tervezésére. Bejelentette, hogy december 10-ig közel 1800 darab projektjavaslat érkezett. A támogatási igény meghaladja a 500 milliárd forintot. A kezdeményezések jelentős része önkormányzati projekteket takar. A vállalkozói szférából közel 300-at regisztráltak. A nagyvállalatokat érintő projektek száma mintegy 30.
A vállalkozói projektek 4400 munkahely létrehozására adnak lehetőséget  amennyiben a megvalósításukhoz szükséges 60 milliárd forint támogatást megkapják. Megyei szinten összesen közel 37000 új munkahely teremtése válik lehetővé.

projekt3_20131211180641_95.jpg
Dr. Mengyi Roland (balról) ismertette a projektgyűjtés eddig eredményét

A program által felölet területek: kutatás-fejlesztés-innováció, KKV-k támogatása és a foglalkoztatás ösztönzése, oktatás, szakmai képzés, társadalmi felzárkóztatás, egészség-megőrzés, közlekedés, energetika, természeti és kulturális erőforrások fenntartható hasznosítása, környezetfejlesztés.
Kormány Krisztián, a projektgyűjtés vezetője elmondta a projektkezdeményezések alapján a kutatás-fejlesztés-innováció területén 140 új munkahelyet létesítenének 8 milliárd forintból. A KKV-k szektorban 4429 munkahelyet teremtenének közel 60 milliárd forintból, a közlekedésben 76 milliárdból 383 munkahelyet, az energetikáben megközelítőleg 70 milliárdból 25708, a természeti és kulturális erőforrások fenntartható hasznosítása 70 milliárd forintból 2249 munkahelyet, a környezetfejlesztés 145 milliárdból 893 munkahelyet jelentene.

Fejlesztési igények megoszlása
Fejlesztési igények megoszlása
A projektgyűjtés december 20-ig folytatódik. A megyei önkormányzat december 13. péntek, december 16. hétfő, december 18. szerda és december 20. péntek, 09.00.-12.00. várja a projektgazdákat a Megyeháza Szemere termében.
Ezen túlmenően Miskolcon két állandó helyszínen fogadják a projektötleteket, a gazdasági társaságokét a BOKIK-ban a civilszervezeteket a Civil Információs Centrumban.
Az ötletgazdák által kötelezően megadandó információkról a www.programtervezes.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. A részletekről a a www.baz.hu -n találhatnak további információkat.
Az eddigi aktivitást megköszönve dr. Mengyi Roland kérte, hogy éljenek a lehetőséggel és juttassanak el minél több projekt kezdeményezést a gyűjtőkhöz. Ez a közös érdeke a megyében élőknek.
mengyiroland.com

Ajánljuk

A Lavotta János Művészeti Iskola növendékeinek hangversenye Sátoraljaújhelyen

A Lavotta János Alapfokú Művészeti Iskola növendékei tartottak hangversenyt Sátoraljaújhelyen a Városháza dísztermében. Az esemény …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük