Index / Hírek / Tokaj Kereskedőház: rekordmagas szőlőfelvásárlási árak Tokajban

Tokaj Kereskedőház: rekordmagas szőlőfelvásárlási árak Tokajban

  • A 2015-ös évjáratban a Tokaj Kereskedőház Zrt. kizárólag 17 MM (magyar mustfok) feletti cukortartalmú egészséges szőlőből készíti a Tokaji eredet megjelölésű borait
  • A magas minőségű tokaji bor alapanyagát adó szőlő átlag átvételi ára elérte a kilónkénti 250 forintot
  • Bevált a Kereskedőház árstruktúrája: a minőségi borkészítéshez szükséges szőlő megfelelő mennyiségben érkezik a pincészethez és a tokaj-hegyaljai gazdák is jobban járnak

 

  1. október 21. Tolcsva – Idén a korábbiaknál lényegesen magasabb, kilónként átlagosan 250 forintos átvételi árat fizetett a tokaj-hegyaljai gazdáknak az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház az eddig beérkezett 17 MM-ot (magyar mustfok) meghaladó minőségű szőlőért. Október közepéig a szerződött termelők kétharmadától már 52 ezer mázsa szőlő érkezett be a „Nemzet Borászatához”, azaz a szőlőtermelők előnyösnek találták a Tokaj Kereskedőház új árképzési rendszerét.

 

A tavalyihoz képest idén minden árkategóriában növekedett a felvásárolt szőlő kilónkénti átvételi ára az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél, ezen belül a magas minőségű tokaji bor készítéséhez szükséges szőlő (17 magyar mustfok feletti) átlag átvételi ára már elérte a kilónkénti 250 forintot.  Az eddig beérkezett szőlőtermés mennyiségéből arra lehet következtetni, hogy a gazdák elégedettek az árképzéssel. Az állami cégnél alkalmazott differenciált árképzés az egész régió felvásárlási áraira pozitívan hat, hiszen a Tokaj Kereskedőház az összes megtermelt szőlőmennyiség körülbelül 35%-át vásárolja fel alapanyagként, valamint a teljes Tokaj Borvidék bortermelésének 40%-át adja, így az általa alkalmazott felvásárlási árak kihatnak a borvidék egészére.

 

A Tokaj Kereskedőház a 2013-ban kezdődött megújulási folyamatának látható eredményeként értékeli az idei szüret magas szőlőfelvásárlási átlagárait is. „Örömmel látjuk, hogy megfelelő mennyiségben, kiváló termés érkezik be hozzánk. Ennek részben az is az oka a kedvező időjárás mellett, hogy a Tokaj-hegyaljai gazdák számára az idei árképzésünk szerint jobban megéri a minőségi szőlőtermés előállítása.  A felvásárolt termésből pedig a korábbinál jóval magasabb minőségű, nagyobb haszonkulccsal értékesíthető bort tudunk készíteni, amiből nemcsak a gazdák, de az egész Tokaji borvidék is előnyt kovácsolhat”- mondta el Balassa István, a Tokaj Kereskedőház szőlészeti igazgatója. Hozzátette: az átvett szőlő minősége a bizonyíték arra, hogy bevált a Tokaj Kereskedőház differenciált árképzési rendszere, azaz a piaci igényekhez igazított minőségű szőlőért a korábbinál magasabb árat fizetnek.

 

Balassa István szerint, összességében már most látják, hogy a terveknek megfelelően, minden szempontból optimális mennyiségű és minőségű szőlőtermés érkezhet be a pincészethez.

 

A Tokaj Kereskedőház hosszú távú stratégiájának része, hogy évről évre növelje a minőségi szőlő felvásárlási árait, ezzel is ösztönözve a Tokaj-hegyaljai termelőket a megfelelő minőségű szőlő előállítására. Ennek forrását a differenciált minőségű termékportfólió értékesítéséből eredő profitból finanszírozzák majd. Egy október 1-jei megállapodás alapján ennek a folyamatnak fontos része, hogy a Tokaj Kereskedőház megállapodást kötött a Veritas Borkereskedéssel, amely a hazai HoReCa szektor egyik legnagyobb szereplője és 2200 vendéglátóipari egységben értékesíti majd a „Nemzet Borászatának” termékeit.

Ajánljuk

Egyre több kerékpáros és motoros vesz részt a közlekedésben

Egyre több kerékpáros és motoros vesz részt a közlekedésben, ezért arra hívja fel a figyelmet …