Index / Hírek / „Körülöttem égett az erdő”

„Körülöttem égett az erdő”

Tizenegy éve történt, hogy Hejce és Telkibánya között található Borsó-hegynek ütközött a szlovák katonákat szállító katonai repülőgép.

A hivatalos megfogalmazás szerint 2006. január 19-én a NATO KFOR-missziójában részt vevő, a hat hónapos szolgálatukat letöltött békefenntartókat szállította haza Szlovákiába a szlovák hadsereg gépe. A repülőgép a Pristina nemzetközi repülőtérről indult, úti célja a Kassa nemzetközi repülőtér volt.
Letarolta az erdőt.

Egy roncsdarab a szerencsétlenül járt gépből. A kép bejárta a világsajtót.

Az AN–24 típusú repülőgéppel helyi idő szerint 20.39-kor veszítette el a kapcsolatot a légi irányítás. A repülőgép a Hejce és Telkibánya között található 700 méter magasságú Borsó-hegynek ütközött. A repülőgép lezuhanásakor mintegy 20 kilométerre volt a kassai úti céljától, és 3 kilométerre a szlovák–magyar határtól. A repülőgép a kassai légi irányító központtal volt kapcsolatban. A repülőgép lezuhanása előtt a Borsó-hegyen 800 méteres hosszúságban és 30–40 méteres szélességben letarolta a fákat, majd a földbe csapódott, darabjaira szakadt, kigyulladt és kiégett. A repülőgép roncsai mintegy 1800 négyzetméteres területen szóródtak szét. A mentést nehezítette a hideg időjárás és a baleset helyszínének nehéz megközelíthetősége.
Egyetlen túlélő

A baleset egyetlen túlélője a lezuhanáskor a repülőgép mosdójában tartózkodó Martin Farkas főhadnagy. Ő a gép lezuhanásakor koponya- és tüdősérüléseket szenvedett, a becsapódáskor rövid időre elveszítette az eszméletét. Miután magához tért, mobiltelefonon felhívta feleségét Szlovákiában, majd Farkaš felesége értesítette a szlovák hatóságokat a repülőgép lezuhanásáról. A helyszínt először a szlovák mentőegységek érték el.

A szlovák légierő parancsnoka elmondta: a földi irányítás röviddel a szerencsétlenség előtt elvesztette a rádiókapcsolatot a géppel, amely a radar képernyőjéről is eltűnt, anélkül, hogy a személyzet hibát jelzett volna.

Egy másik, gyakorlatilag a lezuhant géppel azonos, AN–26-os típusú, ugyancsak Pristinából érkező, és a szerencsétlenül járt gép utasainak poggyászát, felszerelését hazaszállító katonai repülőgép negyedórával később szerencsésen landolt a kassai repülőtéren. Ennek személyzete kedvező látási viszonyokról adott számot.

ÉM

Ajánljuk

Egyre több kerékpáros és motoros vesz részt a közlekedésben

Egyre több kerékpáros és motoros vesz részt a közlekedésben, ezért arra hívja fel a figyelmet …