Index / Hírek / Jövőre már kötelező lesz a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez

Jövőre már kötelező lesz a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez

Kötelező lesz a nyelvvizsga 2020-tól a felsőoktatási felvételihez, a minisztérium pedig nem tervezi a dátum eltolását, az ezzel ellentétes sajtóhírek tévesen jelentek meg — tudta meg a Magyar Nemzet. — A felsőoktatási intézmények feladata elsősorban a szaknyelvi képzés, így jó iránynak tekinthető, hogy szükség van nyelvvizsgára a felvételihez — mondta Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke, aki arról is szólt, hogy el lehet érni a maradék egy év alatt is a középfokú szintet, ha valaki nagyon motivált.

Nincs és nem is várható semmilyen változás a 2014. december 18-án kihirdetett rendelkezésekben, amelyek szerint 2020-tól a felsőoktatásba történő felvétel alapfeltétele lesz egyrészt a legalább B2 szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű okirat, illetve a legalább egy emelt szintű érettségi vizsga vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél. Utóbbi alól kivétel a művészet képzési terület – közölte a Magyar Nemzettel az Emberi Erőforrások Minisztériu­ma, miután több sajtóorgánum is tévesen ennek ellenkezőjéről számolt be.

– A felsőoktatási intézmények feladata elsősorban a szaknyelvi képzés, így jó iránynak tekinthető, hogy egy nyelvvizsgára van szükség a felvételihez – mondta Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke a téma kapcsán.

Ismertetése szerint szembetűnő, hogy az utóbbi években a felsőoktatásba jelentkezők mindössze 45 százaléka rendelkezett nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, a felvett diákok esetében egy kicsit jobb a statisztika, mintegy 55 százalék. Hozzátette: a kutatások szerint Budapesten és a megyeszékhelyeken sokkal jobbak az eredmények. A nagyobb városokban több diák teszi le a nyelvvizsgát az érettségiig, mint a kisebbekben, ám az is szembetűnő, hogy a különbségek már az általános iskolákban is látszanak.

Magyar Nemzet nyomán
Fotó: Faludi Imre / MTI

Ajánljuk

Teherautókat, buszokat ellenőriztek a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság munkatársai

Teherautókat, buszokat ellenőriztek a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság munkatársai. Egy országos akció keretében, így Sátoraljaújhelyen is, több …