Index / Hírek / Indul a Petőfi Sándor Program

Indul a Petőfi Sándor Program

A nemzetpolitikai államtitkárság meghirdeti a Petőfi Sándor Programot, amelynek felhívásait március 15-én teszik közzé – jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár csütörtökön Budapesten.

A program alapvető célja, hogy a szórványterületeken fogyásban lévő magyarság identitását megerősítsék, és segítsék a már meglévő kinti közösségeket – közölte a nemzetpolitikai államtitkár.

tn496c0
Fotó: Árvai Károly / Miniszterelnökség

Az államtitkár felidézte előzményként a Kőrösi Csoma Sándor Programot, amelynek célja, hogy magyar fiatalok utazzanak ki a diaszpóra magyarságához, és a magyar közösségek életét segítsék, hozzájáruljanak a magyar közösségek identitásának megőrzéséhez.
Ennek mintájára indítják el a Kárpát-medencei szórványmagyarság megerősítését célzó Petőfi Sándor Programot, amelynek célterülete a Kárpát-medence mellett Ausztria, Csehország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Csángóföld.
Az államtitkár becslése szerint a 2,5-3 millió Kárpát-medencei külhoni magyarságnak mintegy fele él szórványban. A programban részt vevő 50 ösztöndíjas fiatalt kifejezetten a szórványterületekre küldik.

A kezdeményezést Grezsa István miniszteri biztos koordinálja majd, arra 350 millió forint áll rendelkezésre – közölte Potápi Árpád János. Grezsa István elmondta: a Kárpát-medencében legalább annyi a tennivaló, mint a nyugati diaszpóra közösségeinél. A kiutazó fiataloknak az identitás erősítése mellett a közösségszervezés, a hálózatépítés lesz a feladata – jelezte. A fogadószervezetek és mentorok kiválasztása zajlik, a tervek szerint augusztus elején felkészítő programon vesznek részt a fiatalok.

A program időtartama 9 hónap lesz, és célja még, hogy nemzeti elkötelezettségű fiatalok számára tanulási lehetőséget biztosítson a szórvány közösségekben.

Forrás: MTI

Ajánljuk

Kezdetét vette a IV. Déryné Fesztivál Sátoraljaújhelyen

Ünnepélyes keretek között kezdetét vette a IV. Déryné Fesztivál, melynek keretében több mint hetven kulturális …