Index / Hírek / Földrengés Miskolcon és környékén

Földrengés Miskolcon és környékén

Földrengés volt Miskolcon vasárnap kora este, károkról egyelőre nem érkezett bejelentés a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, ugyanakkor sokan jelezték, érezték a jelenséget.

Az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma az MTI-vel azt közölte: vasárnap helyi idő szerint 17 óra 39 perckor a Richter-skálán mért 3,2-es magnitúdójú földrengés pattant ki 10 kilométeres mélységben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolc közelében. A földrengést a lakosság érzékelte, az első adatok szerint Alsózsolca, Felsőzsolca, Kistokaj, Miskolc, Miskolctapolca, Onga településeken.

A katasztrófavédelmi igazgatóság közlése szerint a borsodi megyeszékhely szirmai városrésze térségben érzékelték főleg a mintegy 4-5 másodpercig tartó földmozgást, de azt Miskolc belvárosában élők is tapasztalták. A katasztrófavédelmi igazgatóság megyei ügyeletére folyamatosan érkeznek a hívások.

Dojcsák Dávid, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: az eddig beérkezett 4 kisebb kár közül az egyik Sajóládról érkezett, ahol egy kémény összedőlt. A további bejelentések ingatlanok falrepedéséről szóltak.
Lehetnek utórengések

Utórengések is követhetik a vasárnapi miskolci földrengést, amely magyarországi viszonylatban közepes erősségűnek számít. A legvalószínűbb, hogy egy héten belül jelentkeznek még kisebb földmozgások – mondta az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szeizmológusa. Szanyi Gyöngyvér hozzátette: a Richter-skála szerinti 3,2-es erősségű rengést az epicentrumától akár 10-20 kilométerre is érezni lehetett.

Hozzátette: Alsózsolcáról, Felsőzsolcáról, Kistokajból és Ongáról is jelezték, hogy érezték a földmozgást. A beszámolók szerint elmozdultak a székek, bútorok, kilengett a csillár vagy összekoccantak az edények.
Jelentős aktív tektonikai vonalak Miskolc környékén nem ismertek, így ezzel nem magyarázható a jelenség – fűzte hozzá, ismertette ugyanakkor azt is: Magyarországon bárhol kialakulhat földrengés, annak helyére és okára időnként nehéz magyarázatot adni.

Azokon a helyeken azonban nagyobb a rengés valószínűsége, ahol már korábban is előfordult.

Miskolcon utoljára 2010-ben érzékelt a lakosság földrengést, akkor minimálisan kisebb erejűt, amelyet négy utórengés követett. Szanyi Gyöngyvér ismertetése szerint általában hegyvidéki területeken kevésbé érzékelhető a földrengés, mint az üledékes területeken. Beszámolt arról is: az elmúlt két évben az átlagosnál több érezhető földrengés volt Magyarországon, 2013-ban több mint húsz, melyek nagy része a 4,8-as magnitúdójú tenki rengés és a 4,1-es magnitúdójú érsekvadkerti rengés utórengései.

MTI/mno

Ajánljuk

Az „Év oktatója” címben részesült Altenberger Vera a Kossuth Lajos Gimnázium pedagógusa

A Szerencsi Szakképzési Centrum elismerésben részesítette a fenntartásában működő iskolákban, a 2023/2024-es tanévben kiemelkedő versenyeredményt …