Index / Hírek / Farkasbarát faluvá válhat Füzér

Farkasbarát faluvá válhat Füzér

Különleges rendeltetésű területté szeretnék nyilváníttatni a település határát – írja a boon.hu.

A napokban azért került be a híradásokba Füzér, mert az egyik helyi gazdálkodó fiatal bikaborját farkasok terítették le a település határában.

Jeleznek a vadak

– Éppen a szarvasmarhákat tereltük át az egyik területről a másikra, amikor a fiatal borjú lemaradt a csordától – mondja Horváth Jenő, a kárvallott gazdálkodó, aki egyúttal Füzér polgármestere. – Amikor észrevettük a hiányt, elkezdtük keresni a borjút, de sajnos a farkasok hamarabb találták meg. A másfél mázsás borjúból körülbelül 40 kilónyi hús hiányzott, ezért úgy gondoljuk, olyan öttagú falka lehetett, hiszen egy farkas egyszerre 6–8 kiló húst tud megenni.

Fotó: Ádám János

A helyiek régóta tudnak a nagyragadozók zempléni jelenlétéről, de ez volt az első eset, hogy ilyen közel merészkedtek a határhoz.

– Azt évtizedek óta tudjuk, hogy a környékünkön hiúz és farkas is él – mondja Horváth Jenő. – Amikor a nyolcvanas években Kőkapun voltam erdész, egyszer még egy csapatot el is kísértem a farkas nyomán, aki könnyen követhető csapát hagyott a hóban. Az az állat egy nap alatt húsz kilométert tett meg a nagy hóban. Volt olyan eset is, hogy vaddisznóhajtásnál egy farkasfalka is üldözőbe vette a disznókat, és a golyózáporba kerülve el is hullott néhány állat, de az is évtizedekkel ezelőtt volt. De tudok olyan esetről, amikor itt a környékünkön az erdészek munka közben bementek tüzet rakni és melegedni, ezalatt egy farkasfalka a kint hagyott munkagépüket körbejelölte. Konkrétan farkassal senki nem találkozott még a környékünkön, mert a farkas és a hiúz is, ha csak lehet, elkerüli az embereket, de a nyomaikból tudjuk, itt is jelen vannak.

Előre menekülnek

A mostani esetről egy szakember azt mondta, jelenleg alfa-hím nélkül lehet a falka, mert egy tapasztalt falkavezér soha nem közelíti meg csapatával az emberek által lakott területeket, ez a támadás pedig nyolcvan méterre volt a belterülettől.

A füzéri önkormányzat legutóbbi ülésén úgy döntött, továbbra sem fognak félni a farkastól, sőt, szeretnék jelezni, hogy elfogadják a nagyragadozók jelenlétét a régióban.

– Füzér külterülete 3500 hektárt tesz ki – mondja a füzéri polgármester. – Sok helyen érintkezünk a szlovák határral, ha azokat a területeket is beszámoljuk, akkor több tízezer hektárnyi területről van szó. A testület úgy döntött, hogy kezdeményezi az agrárminiszternél, hogy nyilvánítsák Füzér 3500 hektáros határát vadászati szempontból „különleges rendeltetésű” területté. Ezzel az intézkedéssel a farkasok és a hiúzok életterét védenénk, hiszen mindkettő fokozottan védett állat. A testület a határozatot elfogadta, azt augusztusban eljuttatjuk a minisztériumba.

Könnyebb a kártérítés

Ha a határozatot a minisztériumban jóváhagyják és különleges rendeltetetésű területté nyilvánítják a füzéri határt, az gazdasági szempontból is javíthat a hegyközi település helyzetén.

– Egy ilyen területen könnyebbé válik a nagyvadak által okozott károk megtérítése a gazdálkodók számára – mondja Horváth Jenő. – Ezenkívül az sem elhanyagolható szempont, hogy a füzéri vár, valamint az Országos Kéktúra révén a településre évente nagyjából százezer turista érkezik. A számukra lehetővé tennénk interaktív kiállítások, tanösvény kialakításával a farkasok, hiúzok vagy akár a medvék életmódjának megismerését és védettségük fontosságát. A védett vadak érdekében Magyarországon már több helyen jelöltek ki különleges rendeltetésű területeket, de konkrétan a nagyragadozók miatt Magyarországon tudomásom szerint még nem kapott kiemelt védettséget egy település teljes közigazgatási határa.

Beszélgetésünk végén Horváth Jenő tréfálni kezdett azzal, mennyire sok köze van Füzérnek a farkasokhoz.

– Először is annyira kedveljük őket, hogy borjúhússal etetjük a farkasokat – mondja Horváth Jenő. – Ezenfelül az egyik vendégházunk is a farkas nevét viseli, és van egy úgynevezett Farkas-futásunk Füzér és a szomszédos Pusztafalu között, amit a futóverseny szervezője magáról nevezett el, de a hegyekben is az egyik terület a határunkban a Farkas-luk elnevezést viseli. A viccet félretéve, ahogy a napokban egy szakember elmondta nekem, a farkas megjelenése azt jelzi egy adott területen, hogy a természet szabályozza önmagát, ebben nyújt segítséget a farkas és a hiúz a gyengébb adottságokkal rendelkező vadak zsákmányolásában. Azt is hozzátette, kell és lehet a farkassal együtt, egymás közelségében, egymást kölcsönösen tisztelve élni.

Bánhegyi Gábor / boon.hu
Fotó: Ádám János

Ajánljuk

Kosárlabda versenyre hívta az általános iskolásokat a Sátoraljaújhelyi Diák Sport Bizottság

A Sátoraljaújhelyi Diák Sport Bizottság versenynaptárában egyéni és csapatsportok egyaránt szerepelnek. A legutóbb kosárlabda versenyre …