Index / Hírek / A kkv-k is nyerhetnek a duális képzéssel

A kkv-k is nyerhetnek a duális képzéssel

Nemcsak a multik, de a hazai kkv-k számára is „unikális” lehetőséget jelent a duális képzés – mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára a Napi Gazdaságnak.

dualis_kepzes
A kkv-k is nyerhetnek a duális képzéssel

A szeptemberben országosan induló oktatási formának köszönhetően a cégek akár évi 3-6 millió forintot is meg tudnak spórolni hallgatónként azzal, hogy a tanulókra nem a diploma után kell az integrációs költségeket áldozniuk – írja a Napi Gazdaság.

Azon vállalatok, amelyek maguk nem képeznek szakmunkásokat, szakképzési hozzájárulást fizetnek. Tanulói szerződés esetén a befizetett összegből legalább 450 ezer forintot visszaigényelhetnek. Jövedelemként hetente a minimálbér 15 százalékát kell biztosítani a duális képzésben részt vevő tanulónak, ami havi 67 ezer forintot jelent, ezt az összeget már nem terheli járulék.

A 20-100 fős alkalmazotti létszámmal működő kkv-knak megéri egyetemi hallgatókat foglalkoztatniuk, különösen ha régiónként egy-egy képzési központba tömörülnek, így ugyanis az egyéb járulékos költségeken is „osztozkodhatnak” – írja a Napi Gazdaság.

Forrás: MTI
Fotó: Zemplén TV

Ajánljuk

Letették az ágazati alapvizsgáikat a második évfolyamos technikumi tanulók

Az újfajta technikumi képzés első két éve az ágazati alapoktatásról szól és egy ágazati vizsgával …