Index / Hírek / A jégen tartózkodás nem biztonságos!

A jégen tartózkodás nem biztonságos!

Az elmúlt napok hideg időjárásának köszönhetően megindult a természetes vizek jegesedése, azonban a jelenlegi jég még nem alkalmas a sportolásra, terhelhetősége minimális!

A jégen tartózkodással összefüggő balesetek elkerülése érdekében az alábbi fontos tudnivalókra hívja fel a figyelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság:

 • A jégre lépés előtt minden esetben vizsgáljuk meg annak minőségét. A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég, amelynek legalább 8-10 cm vastagságúnak kell lenni ahhoz, hogy biztonsággal ráléphessünk, sporttevékenységet folytassunk rajta! Legbiztonságosabb, ha megvárjuk, míg a jégtakaró eléri a 12 cm-t!
 • A part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben beszakad!
 • A jég a tavakon, folyókon nem egyforma vastagságban alakul ki, ezért ne kíséreljünk meg rajtuk átkelni!
 • Vastag hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken, ezért ezeket a részeket lehetőleg kerüljük!
 • Sportolásra lehetőleg olyan helyet válasszunk, ahol már korábban valaki végzett hasonló tevékenységet!
 • Kerüljük a folyókon kialakuló jégpáncélt, mert a teherbírása jóval kisebb, mint az álló vizeken kialakuló jégtakaróé, vastagsága akár méterenként változhat!
 • Beszűküléseknél az áramlatok gyengíthetik a jeget, a meleg források különösen veszélyesek, mert nem mindig hoznak létre jégmentes helyeket, hanem csak elvékonyítják a jeget, és ez nem látható!
 • Soha ne egyedül menjünk a jégre kikapcsolódni! Legalább ketten, optimális esetben hárman együtt sportoljunk, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén!
 • Lékhorgászat során használjunk biztosító kötelet, horgászat után jelöljük meg a léket nehogy belessen valaki! A kivágott jégdarabokat helyezzük el a lék közelében, a lékbe állítsunk száraz növényi részeket például nádat, gallyat, hogy az jól látható legyen!
 • Jégen tartózkodáskor fontos a ruházat helyes megválasztása. Testhez simuló több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú (termo, orkán, pamut) ruhákat válasszunk, mert ezek lassabban engedik át a vizet, így ha vízbe esünk, nem nagy súllyal húznak le és lassabban hűl ki a testünk!
 • A jégen nyugodtan és egyenletesen lépkedünk, ha elesünk, könnyebben beszakad a jég. Síbottal vagy bottal ellenőrizzük az előttünk lévő jég vastagságát, szilárdságát!
 • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ne tartózkodjuk jégen, mert baj esetén a mentési esélyeink ezzel is romlanak!

Ha ropogni, süllyedni kezd a jég:

A jég beszakadását rendszerint már előre jelzi a ropogás és a recsegés és a jég felületének süllyedése. Ekkor a beszakadás esetleg még elkerülhető, ha az alábbiakat követjük:

 • Azonnal hasaljunk a jégre (nagy fekvési felület), lehetőleg arccal a part felé. Lassú, nyugodt mozdulatokkal (mindig a lehető legnagyobb felfekvési felületen) kússzunk a part felé.
 • Ha a jég a korábbi előjelek nélkül szakad be, vagy túlságosan későn reagálunk és már beszakadt alattunk, azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel gátoljuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe.

Amennyiben a jég alá kerültünk:

 • Tartsuk nyitva a szemünket és nézzünk felfelé.
 • Ha a jég hóval fedett, a közelben levő jégtörés helyét a fénysugár alapján fel lehet ismerni. Ha a jeget nem fedi hó, a víz és a jég egyforma fénytörése miatt a jég beszakadásának helye csak igen nehezen ismerhető fel. Folyóvíz esetén az áramlás miatt a jég beszakadásának helyét valószínűleg akkor sem lehet már elérni, ha tudjuk, hogy hol van, a túlélés esélye ilyenkor igen csekély.
 • Próbáljunk meg a felsőtestünkkel újból a jégfelület fölé jutni. Végezzünk lábunkkal lökésszerű úszó mozdulatokat, a karunkkal és súlyáthelyezéssel segítsük a lábmunkát. Amennyiben így nem járunk sikerrel, próbáljunk meg egyik lábunkkal a jég felületére jutni és ezután a kezünkre és lábunkra támaszkodva testünket oldalt a jégfelületre tolni.
 • Ha a jég újból beszakad, vágjunk magunknak utat a part felé addig, míg ki nem jutunk a partra, vagy teherbíró jégfelülethez nem érünk. A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 fok, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be (vérkeringési zavarok, a szívműködés leállása).

Felhívjuk továbbá a figyelmüket, hogy a készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Amennyiben bajba kerülnek, vagy tudomásuk van arról, hogy valakinek tűzoltói segítségre van szüksége, hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös, vagy az egységes 112-es segélyhívó számok valamelyikén.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ajánljuk

Egyre több kerékpáros és motoros vesz részt a közlekedésben

Egyre több kerékpáros és motoros vesz részt a közlekedésben, ezért arra hívja fel a figyelmet …