Index / Hírek / Teljes holdfogyatkozás lesz hétfőn

Teljes holdfogyatkozás lesz hétfőn

Teljes holdfogyatkozást Magyarország egy részéről is élvezhetünk majd hétfő hajnalban. A korán kelők igazán különleges látványban gyönyörködhetnek, ugyanis éppen telihold lesz, ráadásul a Hold a Földhöz legközelebb eső pontján fog járni a pályájának, így az átlagosnál jóval nagyobbnak láthatjuk majd.

Emellett teljes holdfogyatkozásra számíthatunk, ami a Hold színére gyakorol majd „jótékony” hatást. Jelen esetben ugyanis a Föld Holdra vetülő árnyéka pirosas színű lesz, így “vérholdról” is beszélhetünk – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Magyarországon hajnali 5 óra 41 perckor kezdődik a teljes holdfogyatkozás és 6 óra 43 percig tart majd. Ezen belül 6 óra 12 perckor éri el a Hold a Föld árnyékának közepét.

A holdfogyatkozás jó eséllyel a Dunántúl északi felén és középső területein élőknek, továbbá az Északi-középhegység nagyobb részén, illetve az Észak-Alföld bizonyos területein (kb. Gyöngyöstől Egertől Szolnokig) lesz nagyobb területen látható. Magyarországon a nyugati égbolt felé érdemes kémlelni, a látóhatárhoz közel, Nyugat-Európában azonban magasabban lesz látható a Hold.

Nem árt azonban alaposan felöltözni, ha a szabadban akarjuk élvezni ezt a jelenséget, mert azokon a helyeken ahol jelentősen csökken a felhőzet hajnalra, és néhány centiméteres hóréteg is kialakult, ott -5, -10 fok köré süllyedhet a hőmérséklet. Ennek ellenére érdemes megragadni ezt az alkalmat, mert a következő teljes holdfogyatkozás csak 2021 május végén esedékes.

Forrás: OMSZ

Ajánljuk

2032-ig hosszabbította meg a Médiatanács a Zemplén TV földfelszíni sugárzását

2032-ig biztosan elérhető lesz a Zemplén Televízió a régió háztartásaiban. A cég ügyvezető-igazgatója a napokban …