Index / Hírek / Szakmai nap A Magyar Nyelv Múzeumában

Szakmai nap A Magyar Nyelv Múzeumában

Klasszikus irodalom – frissítés most! címmel szakmai napot rendeztek A Magyar Nyelv Múzeumában. Az Arany János-emlékév alkalmából a nap programja költőnk élete és munkásága köré szerveződött. Főleg a pedagógusok számára tartották a rendezvényt, segítve munkájukat a magyar irodalom tanításában, de eljöttek gimnazista diákok is.

A programot dr. Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai tanárának előadása nyitotta. Prezentációjának témája: Tanítsuk-e a Toldit? Szemléletesen bemutatta és érthetővé tette, hogy miért fontos klasszikus irodalmi műveket olvasni, és miért fontos, hogy azokat ne átírásban, hanem eredetiben fogadhassák be a fiatalok. Bár az archaizmusok ismeretlenek lehetnek a kortárs világban, mégis szorgalmazandó az azokkal való találkozás, hiszen más tudományágakban is szembesül a tanuló szakkifejezésekkel.

A második programpont a Szabad Ötletek Színháza rendhagyó irodalomórája volt. Előadásukban Arany János életének eseményeit fűszerezték a különböző életszakaszokban született irodalmi munkáival.

Ezután dr. Nyilasy Balázs, a Károli Gáspár Református Egyetem docensének izgalmas előadását hallgathatták meg a résztvevők – Arany János balladáiról. Arany János zsenialitása abban rejlik – más szerzőktől eltérően –, hogy egy-egy eseményt úgy mesél el műveiben, hogy az élményszerűvé, átélhetővé lesz, ezzel magával ragadja az olvasót, aki maga is szereplőjévé válik az eseménynek.

Mindannyiunk számára élvezetes volt a nap, hiszen – bár a ma emberének, különösen modern korunk világában nevelkedő gyermekeinek – nehéznek tűnhet Arany János nyelvezete, mégis, ha közelebb hozzák sajátos világát, azonnal izgalmassá válik. Ezért is van nagy felelősségük a mai pedagógusoknak.
A nap zárásaként a vendégek megkóstolhatták Arany János kedvelt desszertjét, a „marcza-fánkot”, s közben lehetőség nyílt a hallottak megbeszélésére is.

A fényképeket Nagyné Nagy Andrea készítette.
A beszámolót Feczkó Ágnes írta.

Ajánljuk

Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium minisztere tett látogatást Sátoraljaújhelyen

Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium minisztere tett látogatást Sátoraljaújhelyen. A Rákóczi Szabadegyetem programsorozatának …