Index / Hírek / Sok a hiba az adóbevallásokban

Sok a hiba az adóbevallásokban

Idén is sokan az utolsó napokra hagyják az szja-bevallás elkészítését, május 10-ig mintegy 1,7 millió érkezett az adóhatósághoz, miközben a hivatal idén is közel 4,5 milliót vár.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közölte: május 10-ig 1 727 408 személyi jövedelemadó bevallás érkezett, ebből 580 818 elektronikusan, 906 492 internetes kitöltővel elkészítve, de papírra nyomtatva, 240 098 pedig papír formátumban (kézzel kitöltve).

Az adóhatóság 2013-ra vonatkozóan összesen 4 494 661 személyijövedelemadó-bevallást dolgozott fel 2014. augusztus 10-ig, és a 2014-es adóévre vonatkozóan is hasonló nagyságrendű bevallásra számít.

Idén is sok a hiba a bevallásokban. Érdemes használni a NAV honlapján elérhető általános nyomtatványkitöltő programot, mert nemcsak segít a lehető legkevesebb hibával kitölteni a bevallást, hanem bizonyos adatokat elegendő egyszer beírni és a program önállóan számol. A hibák közül a program pirossal jelöli a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen.

Az szja-bevallások jellemző hibái:

• hiányzik az aláírás; a főlapon téves a helyesbítés, önellenőrzés jelölése; nincs adószám a bevalláson (adószámos
magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni);

• visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nincs feltüntetve sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím;

• hiányoznak a vállalkozói mellékletek, jellemzően a tevékenységüket év közben megszüntető egyéni vállalkozóknál;

• nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét; nem, vagy nem megfelelően töltik ki az
eltartottakra vonatkozó lapot;

• a 2014-ben megszületett gyermek esetén nem töltik ki a várandósságról szóló nyilatkozatot;

• a kifizető által levont adóelőleg helyett az adózó által befizetett adóelőleg szerepel; üres a bevallás (a
„söralátét-bevallás” nyomtatványánál tipikus hiba).

A családi kedvezmény kitöltésekor nagy körültekintéssel kell eljárni. Ha ugyanis valaki év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt vagy nem a megfelelő összeget vette igénybe, akkor a többletet vissza kell fizetni, sőt 12 százalékos bírsággal is számolni kell. Ha valakinek a családjában év közben változás volt – például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülők elváltak vagy született egy gyermek -, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul – figyelmeztet a NAV.

MTI

Ajánljuk

Első alkalommal tartottak csípősevő versenyt Bodroghalmon

Bodroghalmon csípős paprikaevő versenyt rendeztek. A szervezők szeretnék meghonosítani a paprikákat népszerűsítő eseményt. A nem …