Index / Hírek / Kárpátalján feszültséget okoznak a sorozások

Kárpátalján feszültséget okoznak a sorozások

A tartalékosok behívása rendkívüli feszültséget okoz a kárpátaljai lakosság körében – jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Mint mondta: a mostani a részleges mozgósítás harmadik hulláma. Az elsőben a hivatásos katonákat vezényelték Kelet-Ukrajnába, a másodikban pedig egy területvédelmi egység jött létre, ami Kárpátalján maradt. Jelenleg 2500 tartalékos mozgósítását tervezik. A kárpátaljai munkaképes és tartalékos férfiak igen jelentős része külföldön vállalt munkát, nem tartózkodik otthonában, emiatt jóval több behívót kézbesítenek, mint amennyi tartalékost be fognak hívni.

Hozzátette: feszültséget okoz az is, hogy míg a nyugat-ukrajnai állampolgárokat behívják, a kelet-ukrajnaiakat nem, az ottani lakosság jelentős része – köztük a hadköteles korú férfiak is – ugyanis menekültként jelenik meg más országrészekben.

Nem tartják szerencsésnek azt sem, hogy Kárpátaljáról behívnak olyan tartalékosokat is, akik nem gyakorlott katonák, ismereteiket, tapasztalataikat még a szovjet hadseregben szerezték. Ez szerintük nagyon veszélyes, és ahhoz vezet, hogy jelentős veszteséget szenvedhet az ukrán hadsereg. Úgy vélik, a megoldás az lehetne, hogy a kárpátaljaiak maradnának helyben, és területvédelmi egységként működnének, míg Kelet-Ukrajnában az aktív harci tevékenységhez csak a hivatásos állományt vetnék be.

Elmondta azt is: körülbelül 800 olyan személy tartózkodik Kárpátalján, aki Kelet-Ukrajnából érkezett, és regisztrálta magát, a magyar települések közül csak Beregszászba telepítettek be menekülteket.

karpataljalap.net

Ajánljuk

Vadgazdálkodás és gasztronómia témakörében szerveztek konferenciát Mikóházán

„A zempléni vadgazdálkodás aktuális helyzete, – vadhús a konyhában” címmel szerveztek konferenciát Mikóházán. Az előadások …