Index / Hírek / Tokaji Aszú: 2014 is jó évjáratot ígér

Tokaji Aszú: 2014 is jó évjáratot ígér

Tovább erősítenék a tokaji borkülönlegesség presztízsét – Első alkalommal rendezik meg a Tokaji Aszú Napot

Jó aszútermést hozott az idei szüret a Tokaji Borvidéken, így a Tokaji Aszú szempontjából a 2014-es évjárat mind mennyiségben, mind minőségben meghaladja az előzetes várakozásokat. Az átlagosnál ugyan kevesebb szőlőt szüreteltek a borvidéken, ám a termelők kiváló édes borokat várnak az idei évjárattól, az októberben kedvezőre fordult időjárás ugyanis segítette az aszúsodást. A Tokaji Aszú minőségét szigorított eredetvédelmi szabályok garantálják, az idei termésből már kizárólag 5 és 6 puttonyosnak megfelelő minőségű borkülönlegességek készülhetnek. A fogyasztók többsége már ma is prémium termékként tekint a Tokaji Aszúra, ám a szakma tovább erősítene ezen a képen. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a Tokaj Reneszánsz Egyesület és a Tokaj Kereskedőház Zrt. november 27-én első alkalommal rendezi meg a Tokaji Aszú Napot. A hagyományteremtőnek szánt esemény célja az aszúborok ismertségének és népszerűségének növelése.

Tokaj-Hegyalja, 2014. november 20. A 2014-es évjárat sem fog hiányozni a Tokaji Aszúk sorából az idei szüreti eredmények alapján. A tokaji pincészetek idén összesen mintegy 3000 mázsa aszúszemet tudtak felvásárolni. A termés mind mennyiségében, mind minőségében meghaladja a szüret eleji várakozásokat.

„Az idei aszútermés elmarad a tavalyi 5000 mázsától, ám a 2013-as kiugró évjárat volt, minőségben és mennyiségben is kiemelkedőnek számított az elmúlt évek átlagához képest“ – fogalmazott Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A szakember kifejtette: az idei év sok tekintetben kihívást jelentett a termelőknek. A rendkívül csapadékos nyár miatt elszaporodott kórokozókkal szembeni védekezés sok energiát emésztett fel; a termelők országszerte mindössze a megszokott termésmennyiség felét-harmadát tudták csak leszüretelni. A termés mennyisége a Tokaji Borvidéken is elmaradt a többéves átlagtól, azonban a kiesés korántsem volt akkora, mint az ország más régióiban.

„Összességében a tokaji borászok, a kisebb mennyiség ellenére, idén is korrekt, jó minőségű száraz borokat, valamint kiváló édes borokat tudnak előállítani. A termelőknek különösen fontos, hogy az aszúsodás jó időben és megfelelően indult be. Ez sokat javít az év mérlegén“ – hangsúlyozta a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

A Tokaji Aszú minőségét a szigorodó előírások is garantálják. A 2013-ban elfogadott új borvidéki rendtartásnak, illetve az aszúkészítés módosított szabályainak köszönhetően az idei termésből – a tavalyihoz hasonlóan – már kizárólag 5 és 6 puttonyosnak megfelelő minőségű aszúk készülnek. „A fogyasztók ma már biztosak lehetnek abban, hogy Tokaji Aszúként csak kiváló minőségű, prémium kategóriás borok kerülhetnek forgalomba. Az idei szüretből származó első palack tokaji aszúk pedig kétéves érlelést követően, legkorábban 2017-ben kerülhetnek a boltok polcaira” – hívta fel a figyelmet Prácser Miklós.

A Tokaji Borvidéken az elmúlt időszakban mélyreható változások kezdődtek, amelyek célja a Magyarország ikonikus borvidéken folyó bortermelés új alapokra helyezése. Ugyanakkor már ma is vannak olyan termékek, amelyek a világpiacon bárhol megállják a helyüket.

„Ezt bizonyítja többek között a Tokaji Aszú sikeres bemutatkozása a világ legnevesebb borszakértőinek és borszakíróinak szervezett Digitális Bor Kommunikációs Konferencián is, amit október végén tartottak meg a svájci Montreux-ben” – fejtette ki Király Enikő, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A minőségi megújulás fontossága a fogyasztói szokásokban is érzékelhető, ugyanis mind idehaza, mind a nemzetközi borpiacon egyre keresettebbek a jó minőségű, valódi értéket képviselő borok. Bár a Tokaji Aszút a hazai fogyasztók már ma is prémium termékként kezelik, a szakma tovább szeretne erősíteni ezen a képen. Ezt segíti, hogy a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a Tokaj Reneszánsz Egyesülettel és a Tokaj Kereskedőházzal közösen első alkalommal rendezi meg november 27-én a Tokaji Aszú Nap elnevezésű rendezvényt.

„A hagyományteremtőnek szánt esemény célja, hogy a szélesebb közönséggel is megismertessük a kiemelkedő minőségű aszúborokat. A program keretében szakmai előadásokat és bemutatókat tervezünk, ahol az aszúkészítés részleteit ismerheti meg a szakmai közönség. Emellett szeretnénk, ha a gasztronómia világának képviselői is csatlakoznának a kezdeményezéshez ” – mondta Kalocsai László, a Tokaj Reneszánsz Egyesület elnöke.

Németh Gergely

Ajánljuk

Kezdetét vette a IV. Déryné Fesztivál Sátoraljaújhelyen

Ünnepélyes keretek között kezdetét vette a IV. Déryné Fesztivál, melynek keretében több mint hetven kulturális …