Index / Hírek / Rendben zajlik az EP-választás Magyarországon

Rendben zajlik az EP-választás Magyarországon

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán vasárnap reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 7,78 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A 10 277 szavazókör reggel 6 órakor nyitott, és este 7 óráig várják a mintegy 7,9 millió választásra jogosultat.

A 132 külképviseleten 20 ezer választópolgár adhatja le voksát, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők levélben szavazhatnak.

A nem hivatalos, előzetes eredményeket este 11 órakor hozhatja nyilvánosságra a Nemzeti Választási Iroda a www.valasztas.hu oldalon, miután az Európai Unió valamennyi tagállamában befejeződött a szavazás. Olaszországban vasárnap este 11 órakor zárnak be a szavazóhelyiségek.

A 21 EP-képviselő választása arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. Az EP-választáson kilenc párt, illetve pártszövetség állított listát: MSZP-Párbeszéd, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Fidesz-KDNP, Momentum Mozgalom, Demokratikus Koalíció, Mi Hazánk Mozgalom, Magyar Munkáspárt, Lehet Más a Politika.

A választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot, a mandátumokat az úgynevezett legnagyobb maradék elve szerint osztják ki. Mandátumot az a párt kaphat, amelyik a voksoláson több szavazatot kap, mint az összes listára leadott összes érvényes szavazat öt százaléka. A listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.

MTI

Ajánljuk

Egy perc művészet – rendhagyó internetes tárlat

Egy perc művészet címmel egy különleges internetes tárlatot indított a Zemplén Galéria. Molnár Levente a …