Index / Hírek / Nyilak zúgtak a mélybe a füzéri vár alsó bástyájából

Nyilak zúgtak a mélybe a füzéri vár alsó bástyájából

A VII. Zempléni Szabad Pálinka Nap előnapján, azaz szeptember 30-án Mónus József harciíjász-világbajnok magyar- és Guinness-rekord-­lövéseket hajtott végre a füzéri várból, annak is az alsó bástyájából.

img_6172-e1475394806330-600x400
Rekordkísérlet közben – © Fotó: Vajda János

Magasság és távolság

A cél lentről sem nagy, piros zászló jelzi a vásártér melletti tisztáson azt a negyven­centis lőlapot, amit a vár magasából, a talajszinthez képest 250 magasból és összesen 350 méter távolságból kellene eltalálni.

A bemelegítőlövések biztatóak, a célt sikerül 3 méternyire is megközelíteni, ami a rekordkísérletet hitelesítő jegyzőkönyvvezető szerint önmagában siker.

Mónus József rövid bevezetőjében elmondja, a magyar zászló és az ősök tiszteletére vállalkozott erre a rekordkísérletre. Amíg érkeznek a harci nyilak, addig zene és ének szórakoztatja a megjelenteket.

Az időjárás még szebbik arcát mutatja, kellemes a meleg, a szél azonban érezhető, és nem is mindig ugyanabból az irányból, így pedig nehéz belőni pontosan a célt. Később távolsági lövészettel próbálkozik, majd visszatér a célba lövésre.

A jegyzőkönyv vezetőjétől megtudtuk, csak a végleges jegyzőkönyv elkészülése után lehet hivatalosan bejelenteni, a rekordkísérlet sikerrel járt-e, az pedig a kísérlet napján, azaz pénteken biztos nem készül el, ahhoz nagyon sok adatot kell összevetni és egyeztetni.

 

Történelmi tett

Mónus József elmondása szerint régóta tervezte hogy Magyarország területén egy kivételes helyszínről olyan hazai és nemzetközi hírértékkel bíró lövéssorozatot mutasson be, amely rögzítésre és a Magyar, valamint a Guinness Rekordok Könyvébe is bejegyzésre kerüljön. Ennek lelki példáját egy 1226-ban leadott 503 méteres lövés szolgáltatta. Akkor, egy győzedelmes csatájáról hazatérve Dzsingisz kánt és harcosait távlövő íjászverseny megrendezésével fogadta a birodalmában nemzete. A verseny győztesének, Dzsingisz kán unokaöccsének, Jiszüngének leadott lövésének távolságát egy kőbe vésett, emlékoszlop hirdeti, melyet ma az oroszországi Ermitasban őriznek.

Közel 800 év elteltével Mónus József ugyanazon a történelmi helyen, Belső-Mongóliában, Kaszar (Dzsingisz kán öccse) földjén rendezett távlövő versenyen 2012-ben 653 métert lőtt. A verseny érdekessége, hogy a rendezők 510 méterre helyeztek ki egy jelzőtáblát, melyre ráírták „Lőj nagyobbat, ha tudsz.” Mónus József nemcsak elérte, de jóval túlszárnyalta a több száz éves rekordot.

– ÉM- BG –

Ajánljuk

Nagy a hőség: a négylábúakra különösen is vigyázni kell

Az elmúlt napok forró időjárása nemcsak az ember szervezetét terheli meg, hanem a hasznon állatokét …