Index / Hírek / „Ne csak emlékezzünk, gondolkozzunk, cselekedjünk is!”

„Ne csak emlékezzünk, gondolkozzunk, cselekedjünk is!”

Nemzeti összetartozás napja Tokajban

A trianoni békediktátum évfordulóján, szerdán tartották Tokajban a Nemzeti összetartozás napját. Az országzászló emlékműnél dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő mondott beszédet.

Dr. Simon Csaba, a Tokaji Országzászlóért Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket. Emlékeztetett rá, hogy 2003 óta minden évben összegyűlnek itt a tokajiak és környékbeliek: „megemlékezünk arról a XX. századi traumáról, amely országunkat, nemzetünket érte.” Kitért arra, hogy 2011-től új dimenzióba léptek, mert a nemzeti összetartozás eszméjét is próbálják erősíteni. Tavalytól pedig a felújított országzászlónál jöhetnek össze az emlékezők.

Ezt követően Ringer István tárogatós művész adott műsort, majd dr. Mengyi Roland mondott ünnepi beszédet. Apponyi Albertet, a béketárgyaláson résztvevő magyar delegáció vezetőjét idézte: „Amit isten összekötött azt ember ne válassza el! Hazánk területére is alkalmazható e mondás.” De nem alkalmazták. Ennek apropóján dr. Mengyi Roland kérte, hogy ne csak emlékezzünk, gondolkozzunk és cselekedjünk is.

orszagz6
Megemlékezés az országzászló emlékműnél

Az 1920. június 4-éhez vezető úton két fontos vereséget szenvedtünk. Elvesztettük az első világháborút, s az azt követő dilettáns katonapolitika (Linden Béla hadügyminiszter: soha többé katonát nem akarok látni!) következtében elvesztettük a Délvidéket, a Felvidéket, s a korábban rongyosra vert románok bevették Erdélyt. A másik hiba az volt, hogy Magyarország nem szerepelt a diplomácia térképén, mivel Ausztria részeként kezeltek minket. Ennek következtében nem ültettek minket ahhoz az asztalhoz, ahol döntöttek. Azzal a néppel viselkedtek így, amelyről 50-60 évvel korábban, a Kossuth emigráció idején szárnyaló sasként beszéltek. Ez errodálódott 1920, nem tudtuk megmutatni a magyarság igazi arcát. Ez nem ismétlődhet mégegyszer.

Ma Európában ugyanezek a csaták zajlanak, csak más vezetőkkel és eszközökkel. A helyszíne pedig Brüsszel. „Erősen kell képviselnünk hazánkat és nemzetünket. Fel kell tenni hazánkat Európa, a világ diplomáciai térképére”- fogalmazta meg a közös célt dr. Mengyi Roland. A polgári kormány ezen dolgozik. A hatékony érdekképviselethez, fejlődéshez minden magyar összefogására szükség van, határon innen és túl.

A magyarság szempontjából fontos nap június 4-e, s nem csak az emlékezés miatt, hanem alkalmat ad arra is, hogy közösen gondoljunk az előttünk álló feladatokra, amelyekért az év többi napján kell dolgozni. Mindenki tegye a dolgát, a diák tanuljon, a felnőtt dolgozzon, az idősek segítsék, tanítsák a fiatalabbakat, a kormány erősítse a magyar szellemet, gazdaságot. „Mi ezt tesszük”- vont mérleget a közgyűlés elnöke.

Az ünnepi beszédet követően a római katolikus, görög katolikus, református, evangélikus, ortodox egyház jelen lévő képviselői mondtak áldást. A ceremónia végén elhelyezték az emlékezés virágait. A megyei önkormányzat nevében dr. Mengyi Roland koszorúzott.

mengyiroland.com

Ajánljuk

Lezárult a „Zempléni és abaúji várak fejlesztése” című projekt

Lezárult a „Zempléni és abaúji várak fejlesztése” című projekt. A záró eseményen elhangzott, hogy a …