Index / Hírek / Az együttműködésről egyeztettek Isztambulban

Az együttműködésről egyeztettek Isztambulban

Az együttműködésről egyeztettek Isztambulban

A tartományi kormány székházában tárgyaltak
Törökország régi fővárosában, gazdasági központjában, Isztambulban tárgyalt dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a tartományi kormány vezetésével a gazdasági együttműködés lehetőségeiről.

A megyei önkormányzatok  feladat és hatáskör módosítását követően Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat egyik fő feladata a megyénket érintő regionális politika és a megye gazdaságának fejlesztése. Ezek megvalósításának egyik fontos eszköze a megyei szintű külügy, a külgazdasági kapcsolatok erősítése.
A kormány sikeres Keletre Nyitás politikájának megfelelően törökországi régiókkal is felvette megyénk a kapcsolatot május 2-án Hüseyin Avni Mutlu, Törökország leggazdagabb, iparilag legfejlettebb és legjobban fejlődő tartományának, Isztambul tartománynak kormányzója személyesen fogadta és tárgyalt dr. Mengyi Rolanddal a két térség közötti együttműködés létrehozásáról. Hüseyin Avni Mutlu kifejtette, hogy örömmel vették Magyarország, s ezen belül Borsod-Abaúj-Zemplén megye együttműködési kezdeményezését, török – magyar szoros történelmi és kulturális kapcsolatok, a közös szimpátia alapján Isztambul Tartományi Kormányánál előnyt élvez a magyar, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kapcsolat.

Tárgyalás közben a két delegáció
Tárgyalás közben a két delegáció
 
Hüseyin Avni Mutlu és dr. Mengyi Roland egyetértettek aabban, hogy a következő 30 – 40 évben Európai gazdasági fejlődése kiemelten Kelet-Közép- Európába fog áthelyeződni. Emiatt is megállapodtak abban, hogy Isztambul tartomány és Borsod-Abaúj-Zemplén megye együttműködését elsősorban a gazdasági együttműködés terén kell létrehozni. Szakértői szinten megvizsgálásra kerül a közvetlen kereskedelmi kapcsolatok megerősítése, a termelő beruházások megyénkbe történő ösztönzése.
Hüseyin Avni Mutlu örömmel fogadta dr. Mengyi Roland ajándékát
Hüseyin Avni Mutlu örömmel fogadta dr. Mengyi Roland ajándékát
 

Hüseyin Avni Mutlu elfogadta dr. Mengyi Roland meghívását, amely során testvérmegyei megállapodást kötnének. A kormányzó a gazdasági együttműködés és befektetések iránt  érdeklődő üzletemberekkel együtt kíván ellátogatni  Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe.

Isztambul tartomány gazdasága

Kereskedelem stratégiai elhelyezkedése miatt Isztanbul tartomány, s azon belül Isztanbul város mindig Törökország gazdasági központja volt. Ma pedig Törökország legnagyobb ipari központja is.
Isztambul az ország ipari termelésének kb. 45%-át adja, mindemellett az ország legfontosabb export- és importközpontja.
A tartomány főbb iparágak: élelmiszer feldolgozás, textilipar, kőolajszármazékok, gumi, fémipar, bőripar, vegyipar, gyógyszeripar, elektronikai ipar, üvegipar, gépipar, autóipar és egyéb közlekedési eszközök gyártása, papíripar és papír termékek gyártása, alkoholos italok előállítása.
Csontos László Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat sajtóreferens
 

Ajánljuk

Marosvásárhelyi együttműködés is segíti a kulturális és oktatási kapcsolatok színesítését

Marosvásárhelyi együttműködés is segíti a kulturális és oktatási kapcsolatok színesítését. Sátoraljaújhely ugyanis több mint egy …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük