Index / Hírek / A Sárospataki Wass Albert Kör elnökségének nyílt levele a szovátai Tóth Ferenc szoborállítási ügyében

A Sárospataki Wass Albert Kör elnökségének nyílt levele a szovátai Tóth Ferenc szoborállítási ügyében

TILTAKOZUNK A ROMÁN HATÓSÁGOK

KONCEPCIÓS PEREKET IDÉZŐ ELJÁRÁSA ELLEN

A Sárospataki Wass Albert Kör mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy a szovátai Tóth Ferenc ellen a román hatóságok a koncepciós pereket idéző eljárást folytatnak politikailag motivált, mondvacsinált ürüggyel. Ezúton fejezzük ki szolidaritásunkat Tóth Ferenccel.

mn_1402581754wassalbertszobor__BE

Az ügy előzménye. Elkobozták a román hatóságok azt a Wass Albert-szobrot, amelyet Tóth Ferenc idén pünkösdvasárnap a saját háza udvarán állított fel a Maros megyei Szovátán. A rendőrségi akcióról Tóth Ferenc elektronikus levélben tájékoztatta akkor az erdélyi Krónika szerkesztőségét, hozzátéve: házkutatást is folytattak nála, és gyanúsítottként kihallgatásra idézték be Marosvásárhelyre. Ügyében azóta szeptemberben bírósági tárgyalásra is sor került. A per novemberben folytatódik. Az eljárás „komolyságát” jelzi az alábbi hatósági közlés: „olyan helyen áll a szobor, hogy az a magántulajdonon kívüli területről is látható”.

Az amerikai emigrációban 1998-ban, 90 évesen elhunyt erdélyi írófejedelmet fiatal katonatisztként, bajusszal ábrázoló műkő mellszobor Miholcsa József képzőművész alkotása, aki Tóth Ferenc felkérésére készítette el azt. A szobrot Bajkó Norbert szovátai katolikus segédlelkész és Bartha József holtmarosi református lelkipásztor szentelte fel.

Mint megtudtuk, Tóth Ferencet az „emberiség- és békeellenes bűncselekményekért elítélt Wass Albert” kultuszának terjesztésével vádolják. Már az is önmagában elgondolkodtató, hogy évtizedekkel később miként lehet hatályos egy nyilvánvalóan koncepciós eljárásban meghozott ítélet, amelyben 1946-ban a kommunista hatalomátvétel után a román népbíróság marasztalta el Wass Albertet általa – minden bizonnyal – el nem követett tettért. Az pedig fölöttébb megbotránkoztató, hogy negyed századdal a rendszerváltoztatás után, a ma már európai uniós tagállam Romániában ezen ítéletre hivatkozva indul szintén koncepciós eljárás egy erdélyi magyar ember ellen, „szélsőjobboldali megnyilvánulást” és „irredentizmust” magyarázva bele a szoborállításba. Ami – ismételjük – magán területen és kulturális esemény keretében történt.

Az önmagát demokratikusnak tartó Románia nyilvánvalóan kettős mércével viszonyul az önkényuralmi rendszerekhez. A fasiszta önkényuralmi szimbólumok használatát törvény tiltja keleti szomszédunknál, ezzel ellentétben a kommunista eszmék és jelképek kultusza ellen nem lépnek fel ilyen eréllyel. Korábban is hajtóvadászatot folytattak a román hatóságok az erdélyi Wass-szobrok ellen, ennek nyomán a szászrégeni római katolikus plébánia, a holtmarosi református templom, valamint a Beszterce-Naszód megyei Vice iskolájának udvaráról is el kellett távolítani az íróról mintázott alkotásokat. Ezen közben Nicolae Ceauşescu egykori kommunista pártfőtitkár-diktátor sírjánál háborítatlanul tarthatnak megemlékezéseket hívei, akik a néhai kondukátor közel két méter magas mellszobrában is gyönyörködhetnek annak szülőfalujában.

Osztjuk Tóth Ferenc álláspontját, miszerint ellene a román hatóságok ugyanolyan koncepciós eljárást folytatnak, mint tették azt egykoron Wass Albert ellen. Az író nevét viselő anyaországi egyesületként nem hallgathatunk akkor, amikor a legsötétebb kommunista és fasiszta diktatúrákat idéző eljárásban támadják egyszerre Wass Albert emlékét és az írónak magánterületen szobrot állító erdélyi nemzettársunkat. A Székelyföld autonómiatörekvéseit gáncsoló román hozzáállás ismeretében nehéz nem tendenciáról beszélni, amely az erdélyi magyarság, annak jeles képviselői, jogai és szimbólumai ellen irányulnak a Gyulafehérvári nyilatkozatban tett ígéretekkel ellentétben.

A leghatározottabban elítéljük és tiltakozunk a román hatóságok túlkapásai ellen, amelyek méltatlanok és épp ezért elfogadhatatlanok egy XXI. századi európai jogállamtól.

Sárospataki Wass Albert Kör Elnöksége

Sárospatak, 2015. szeptember 30.

Ajánljuk

„A verbunkos, mely segített magyarrá lenni” címmel tartott előadást Dombóvári János

A „Lavotta 260” emlékév jegyében tartott előadást „A verbunkos, mely segített magyarrá lenni” címmel Dombóvári …