Index / Hírek / Monoki főhajtás Kossuth Lajos előtt

Monoki főhajtás Kossuth Lajos előtt

Kossuth Lajos születésének 211. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak szombaton a néhai kormányzó szülőfalujában, Monokon. A magyar történelem egyik legnagyobb államférfija szobra előtt dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet.

„Monokon születtem” – idézte meg első szavaival Kossuth Lajost Demeterné Bártfay Emese, Monok polgármestere. Kiemelte, hogy a falu nagy szülötte nem csak ércbe van öntve, kőbe vésve, hanem ott van a monokiak szívében, mivel olyan politikus volt, aki a nép javát nézte, minden szava, tette a haza szeretetéről szólt. Kossuth példája erőt, hitet, kitartást ad a mai embereknek is.

Az ünneplő közönség, középen dr. Mengyi Roland, melette Demeterné Bártfay Emese
Az ünneplő közönség, középen dr. Mengyi Roland, melette Demeterné Bártfay Emese
 

„Fiatal kora Zemplén vármegyéhez kötötte, több helyen élt, több helyen tanult, de itt alapozta meg személyiségét. Ezen a szabadságszerető, ősi magyar földön szívta magába a hazaszeretetet, az igazságosságba vetett hitet” – idézte meg Kossuth Lajos fiatalkorát dr. Mengyi Roland. Emlékeztetett arra, hogy Monok nagy szülötte nap mint nap példát mutatott a cselekvő hazaszeretetből, akit még a börtön se tört meg: „Soha le nem mondani, soha el nem csüggedni, ha kell, mindig újra kezdeni.”- vallotta a nagy államférfi.
Kossuth Lajos mindig a jog, a törvényesség talaján állt! Soha nem akarta mások jogát csorbítani, hanem éppen ellenkezőleg, egész nemzetét szerette volna a kiváltságokat megszüntetve felemelni. A polgárok egyenjogúságának feltétlen híve volt.

Nagy sikert aratott az óvodások műsora
Nagy sikert aratott az óvodások műsora
„A modern, polgári Magyarország egyik megteremtőjét jöttünk ünnepelni, aki méltó példaképe minden idők magyar politikusainak. Még forradalmat is törvényes úton csinált! Amikor a márciusi ifjúság az utcákon lelkesedett addig az Országgyűlés becikkelyezte az Áprilisi törvényeket” – méltatta Kossuth államférfiúi nagyságát dr. Mengyi Roland. Kossuth szavára tízezrek gyűltek a honvéd zászlók alá, nagy energiával szervezte a haza védelmét. Az elsöprő erejű túlerőt azonban nem bírták.

„Ha a kisebb nemzetek a nagyhatalmak általi elnyeletéstől meg nem óvhatnak, Európában nem lesz szabadság, nem lesz nyugalom, csak nagyravágyási, túlsúlyra törekvési vetélkedések lesznek egyfelől, másfelől örökös konspirációk.” – idézte a kormányzó értékelését dr. Mengyi Roland, aki felhívta arra a figyelmet, hogy most szerencsére nem kell a nagyhatalmak seregeivel küzdenünk, de itt vannak helyettük a spekulánsaik, s hazai kiszolgálóik, akikkel nap, mint nap meg kell harcolni, harcolnunk, megvívni a saját szabadságharcunkat.

A megyei önkormányzat közgyűlése nevében dr. Mengyi Roland koszorúzott
A megyei önkormányzat közgyűlése nevében dr. Mengyi Roland koszorúzott
 

„Kossuth Lajos számtalanszor bebizonyította, hogy elvei, nemzete fontosabb számára, mint egyéni sorsa, boldogulása. Büszke lehet Monok, Zemplén, hogy ilyen fiat adott a nemzetnek! Emlékét megőrizzük! Éljen Kossuth! Éljen a haza!” – zárta a beszédét a közgyűlés elnöke.
Ezután a helyi óvodások, iskolások és a népdalkör adott nagy sikerű kulturális műsort, amelyet követően elhelyezték a megemlékezés koszorúit Kossuth Lajos egész alakos, monumentális szobránál és a néhány tucat méterre lévő egykori szülőháza falán. A megyei közgyűlés nevében dr. Mengyi Roland koszorúzott.

Sokan vettek részt a Kossuth emlékhelyeket bemutató kiállítás megnyitásán
Sokan vettek részt a Kossuth emlékhelyeket bemutató kiállítás megnyitásán
Az ünnepség zárásaként két kiállítást nyitottak a szomszédos Andrássy kastélyban. Az egyik a hazai és határon túli Kossuth emlékhelyeket mutatja be, a másik pedig a művésztelepen készült alkotásokból rendezett tárlat.
mengyiroland.com

Ajánljuk

A fúvós hangszeren tanuló növendékek méretették meg magukat a Széptan AMI versenyén

A Széptan Alapfokú Művészeti Iskola ebben az esztendőben is versenyt hirdetett a fúvós hangszereken tanuló …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük