Index / Hírek / Folytatódik a rezsicsökkentés, újabb devizás adósmentés?

Folytatódik a rezsicsökkentés, újabb devizás adósmentés?

Folytatódik a közüzemi rezsicsökkentés. Vizsgálják egy újabb, devizahiteles adósmentés lehetőségét, amelynek költségét a Fidesz álláspontja szerint alapvetően a bankoknak kell viselniük.
Figyelembe kell venni a bankrendszer teherviselő képességét, de a Fideszt alapvetően erőteljes erkölcsi szempont vezérli. Ezzel kapcsolatban három fő szempontot fogalmazott meg a Fidesz: egyrészt mindenkinek segíteni kell, akinek a lakása veszélyben van, másrészt a devizahitelek törlesztő részleteinek érdemben csökkennie kell, harmadrészt olyan konstrukciót kell kialakítani, amely mentesít az árfolyamkockázat alól.
Mind a bankszövetség, mind a jegybank javaslatai megvalósíthatóak. Az adósok érdekképviseleti szerveit is be kell vonni, hogy eldőljön, melyiket választjuk a kettő közül. A kérdés ősszel a parlament napirendjén fog szerepelni.
Az újabb rezsicsökkentés a villamos energia, a gáz és a távfűtés árát érinti. A Fidesz frakciónak az volt a kérése, a kormány vizsgálja meg, lehetséges-e, hogy a tavaszi és az őszi rezsicsökkentés eredményeként a tavaly decemberihez képest legalább húsz százalékkal csökkenjen a rezsi?
Tíz százalékot már megléptünk tavasszal, a többiről pedig most kell döntenünk. Az időpont még kérdéses, alapvetően két verzió lehetséges: a fűtési szezon előtt, vagy januártól csökkenhetnek újra az árak. Mindkettő mellett szólnak érvek. Sok szempontot kell figyelembe venni. Köztük például azt, hogy az újabb rezsicsökkentés jogi megvalósítása reálisan végigvihető-e a fűtési szezon kezdetéig, vagy januárra kell halasztani. A kormány ezt megvizsgálta, és tájékoztatást ad a frakciónak.
A víz és a szemétszállítás díjai nagyjából annyival csökkentek, amennyivel ezek az infláció felett emelkedtek az utóbbi tíz évben. A víz és a szemétszállítás esetén tehát az emberek visszakapták azt, amennyivel többet kellett fizetniük a szocialista kormányok alatt. Sok helyen tíz százaléknál nagyobb mértékben is csökkent például a szemétszállítás díja.
A polgármesterek várhatóan fel fogják vetni azt, hogy mindez hogyan érintette az önkormányzati cégeket. Németh Szilárd, a rezsicsökkentését felelős munkacsoport vezetője, és Fónagy János államtitkár részletes tájékoztatást fognak adni a frakcióülésen az eddig megvalósult lépésekről.
A gáz ára 2002 és 2010 között, a szocialista kormányok idején 150 százalékkal, a villamos energiáé 100 százalékkal emelkedett. Ebben az időszakban 58,5 százalék volt a kumulált infláció. A villamos energia és a földgáz esetében tehát még messze vagyunk a közvetlen infláció feletti mértéktől. Az ezeken a területeken működő cégek korábban komoly extraprofitot termeltek. Ha harminc százalékos csökkentést meglépnénk, még akkor sem lennénk ott, hogy teljes mértékben visszaadjuk az embereknek, amit 2002 és 2010 között kivettek a zsebükből. Ebből látszik, hogy a rezsicsökkentés második lépése indokolt, a többit még meglátjuk.
Ha megvalósul a rezsicsökkentés újabb üteme, akkor egy átlagkeresetű, két gyermeket nevelő magyar család összességében több mint tízezer forintot spórol havonta tavaly decemberhez képest.
mengyiroland.com

Ajánljuk

„A verbunkos, mely segített magyarrá lenni” címmel tartott előadást Dombóvári János

A „Lavotta 260” emlékév jegyében tartott előadást „A verbunkos, mely segített magyarrá lenni” címmel Dombóvári …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük